En torsdag i början av maj strålar solen över Höckböle i Geta, på en parkeringsplats vid skogen står ett tiotal bilar med utländska registreringsskyltar. Det är Kasviken, Ålands största boulderingområde näst efter Djupviksgrottorna på Getabergen, som lockar turisterna hit.
Vi möter Naemi Örjans, ålänning som återvänt hem för två år sedan. Till vardags är hon fysioterapeut och driver även Villa Valentina, men sin lediga tid ägnar hon helst åt klättring.
– Det är min största passion, säger hon.
– Jag började klättra för tio år sedan när jag fortfarande bodde i Stockholm. Mina kompisar sade ”vi måste åka till Åland och klättra”. Jag hade ingen aning om att det var ett klättermecka. Det är väldigt känt bland klättrare via sociala medier. Det är inte bara folk från Norden som reser hit, utan från hela Europa.
Greppvänlig granit
Anna och Obi Marquardt flyttade från Bremen till Åland för fyra år sedan, och driver Karamelleriet. De upptäckte klättring för ett år sedan via vänner i Tyskland, där bouldering har blivit en stor sport med många nybyggda inomhushallar.
– Sedan upptäckte vi att Åland är det bästa stället att bouldra på, säger Anna.
De kallar Geta ett ”paradis för klättrare”.
Det som gör just Geta bra för bouldering är att det finns en variation av stenblock, grottor och väggar. Dessutom är den åländska graniten lämplig för klättring då den ger ett bra grepp.
– Ett stort gäng som klättrar på olika nivåer kan åka hit, det finns problem som passar alla, säger Naemi.
Inom bouldering kallas en rutt ett ”problem”, eftersom man måste lista ut det bästa sättet att klättra.
”Sköna människor”
Bouldering är en sport som växer starkt, särskilt sedan 2021 då det för första gången var med som en tävlingsgren i OS.
– Det är en bra träningsform. Man tränar hela kroppen och det kräver mycket mentalt. Det kan vara 99 misslyckande försök och ett lyckat, det gäller att ha tålamod och se resan som målet, säger Naemi.
– Man testar och testar för att få till den perfekta vridningen, när man plötsligt har den känner man ”ja”. Det är underbart att klara en utmaning, säger Obi.
De lyfter också att det är en social aktivitet. Det är bara sköna människor som klättrar, säger Naemi. En outtalad regel bland klättrare är också att man respekterar naturen och inte skräpar ner.
– Halva charmen är att fika, vara i naturen, hänga med härliga människor och heja på varandra, säger Naemi.
Kan växa
Just nu är det högsäsong för uteklättring, temperaturen är alldeles lagom. Det behöver också vara torrt för att klättra, men under regniga dagar kan man klättra inne i grottor.
För att börja bouldra krävs inga förkunskaper. Utrustningen som behövs är klätterskor och hopfällbara madrasser (så kallade crashpads) att falla på, det finns att låna hos Ålands klätterklubb för den som är nyfiken på att testa. Det är också bra att ha kalk på händerna för att få bättre grepp.
En sak är säker, och det är att man lätt blir biten av sporten.
– Min dröm är att öppna en klätterhall och få klättringen att växa på Åland, säger Naemi.