Tio skjutna sjöfåglar, inklusive en fridlyst ejder, innebär grovt jaktbrott.
Det blev också domen för den före detta lagtingsledamot och hans kamrat som åtalats efter vårjakten förra året.
Däremot frias de från misstankar om djurplågeri.
TINGSRÄTT De två kamraterna placerade ut vettar i vattnen utanför Trutgrunden och lade sig på pass. Totalt hade de tillstånd att fälla två alfågelhanar. När polisen gjorde en rutinkontroll hittade de fyra alfågelhanar och en skadeskjuten alfågelhona i den före detta lagtingsledamotens båt. Bredvid passtället hittade de ytterligare fyra alfåglar och en ejderhane. Ejdern är fridlyst på Åland.
I resonemanget kring om brottet varit grovt eller inte har rätten konstaterat att kamraternas motorbåt inte använts för att hetsa fåglarna. Man har inte heller skjutit från båten, utan den har bara använts för att hämta upp de fällda fåglarna.
Att jakten varit organiserad skulle i andra fall kunnat konstituera ett grovt brott, men de hade trots allt tillstånd att skjuta fyra alfågelhanar.
I stället blir det antalet skjutna fåglar som gör brottet grovt, tillsammans med det faktum att kamraterna var vana jägare och borde ha kunnat se skillnad på fåglarna.
En andra brottsrubricering gällde den skadeskjutna alfågelhonan. Eftersom inget antyder att man skadeskjutit fågeln med avsikt och sedan lämnat den åt sitt öde, och att det är fullt möjligt att en fågel bedövas av chockverkan från en hagelskur och senare kvicknar till, döms de inte dessutom för jaktförseelse.
Straffet blir 27 dagsböter per person, i fallet med den tidigare lagtingsledamoten innebär det 594 euro. Kamraten får betala 675 euro. De får dessutom plikta med sina hagelgevär, en hagelpatron och ett gevärsfodral. De beläggs dessutom med jaktförbud till och med den 16 juni 2011.
Fredrik Granlund