På plats i Ålands tingsrätt under den första av tre planerade rättegångsdagar är Nordiska Matkompaniets vd och styrelseordförande Jenny Björklund samt styrelsemedlem Michael Björklund. De biträds av Johnny Bäck och juristen Mattias Mecklin.
För Eriksson Byggs räkning är vd och styrelseordförande Bengt Eriksson samt styrelsemedlem Örjan Eriksson på plats, biträdda av advokat Jorunn Skogberg.
Nordiska Matkompaniet yrkar drygt 269.000 euro i skadestånd, vilket ska motsvara kostnaden för att åtgärda yttertaket och takets anslutning mot väggarna. Man yrkar också ränta på beloppet och rättegångskostnader.
Eriksson Bygg yrkar att käromålet ska förkastas. Man bestrider yrkandena till både grund och belopp.
Läcker fortfarande
I sina respektive sakframställningar redogör juristerna för de förhandlingar och offerter som föregick avtalet mellan parterna 2011. Priset man kom överens om var drygt 1,4 miljoner euro. För den summan skulle Eriksson Bygg stå för ritningar, bygglovshandlingar och konstruktion, men inte för exempelvis el och vvs.
I november 2012 stod Smakbyn klar.
– Under garantitiden uppkom flera allvarliga brister, säger Mattias Mecklin.
De brister som man nu kräver skadestånd för gäller yttertaket.
– Taket läcker på flera ställen, säger Johnny Bäck och tillägger att det gäller minst tre ställen över restaurangen och köket.
Mattias Mecklin tar även upp anslutningen mellan yttertak och yttervägg, där ”dagsljus lyser in”.
– Det förekommer en större glipa runt hela byggnaden.
De säger att hela konstruktionen av taket är bristfällig. Och även om åtgärder vidtagits har ingenting hjälpt.
– Taket läcker fortfarande i dag, säger Johnny Bäck.
269.000 euro motsvarar vad det beräknas kosta att lägga ett tak ovanpå det nuvarande taket.
Estetiska krav
Jorunn Skogberg lyfter för Eriksson Byggs räkning upp frågan om entreprenadform. Under förhandlingarna om offert och avtal förändrades projektet hela tiden, säger hon. När avtalet ingicks var det inte fråga om någon totalentreprenad utan om en utförandeentreprenad.
– Eriksson Bygg tog på sig ett samordningsansvar, säger hon.
Nordiska matkompaniet stod däremot själv i avtalsförhållande med bland annat dem som utförde el- och vvs-arbetena. Man anlitade även en egen projektledare.
Jorunn Skogberg tar också upp de estetiska krav som Nordiska Matkompaniet ställde.
– Eriksson Bygg har inte tillåtits att montera lister vid anslutningen mellan tak och vägg.
Hon säger att det inte har lagts fram något konkret bevis på takläckage sedan september 2016 och att Bengt Eriksson blivit uppringd av Smakbyn tre gånger och fått höra att ”nu läcker taket”.
– Vid två tillfällen hann han inte ens fram förrän man meddelade att det var fråga om kondens från spritkokningen.
Vid det tredje tillfället var han däremot på plats.
– Igen var det kondens från spritkokningen som man trodde var takläckage.
Synade byggnaden
Eriksson Bygg anför att Nordiska Matkompaniet inte har reklamerat felen i tid. Man yrkar också att Nordiska Matkompaniet ska åläggas att stå för rättegångskostnaderna, oberoende av utgången i ärendet. Detta eftersom Nordiska Matkompaniet tidigare under processen även krävde ersättning för fel i arbetet avseende fasaden samt vissa av golven och dörrarna. Alla dessa punkter har behandlats och bedömts av Eriksson Bygg helt i onödan, säger Jorunn Skogberg.
– Nordiska Matkompaniets oskickliga processföring har orsakat betydande merkostnader för Eriksson Bygg.
Tingsrätten synade Smakbyn under måndagen.
Huvudförhandlingen fortsätter under både tisdagen och onsdagen. Sju personer ska höras under dessa dagar. Från Nordiska Matkompaniet hörs Michael Björklund, Jenny Björklund samt byggkontrollanten Conny Eklund i bevissyfte. Dessutom åberopas den sakkunniga Stefan Pellfolk.
Från Eriksson Bygg ska Bengt Eriksson och Örjan Eriksson höras i bevissyfte medan Dick Klingberg åberopas som vittne.