Foto:

Bild

Tvist om sprängningar i Bastö stugby

Jancor Åland Ab, företaget som vill göra Bastö stugby till en anläggning med aktieägda stugor, får inte utföra de markarbeten man planerat.
Nu vänder sig bolaget till domstol för att få fortsätta med projektet.

Ålandstidningen skrev i höstas om förändringarna vid Bastö hotell och stugby i Finström. Jancor Åland Ab, med den svenska affärsmannen Jan Wiksell i spetsen, vill göra om stugbyn till en anläggning med ett 20-tal fritidsbostäder som ska säljas till kunder i Sverige.
Som en del av projektet ska elva nya stugor byggas. Ett visningshus uppfördes förra året.
Projektet har dock stött på problem. I januari i år hörde en person av sig till byggnadsinspektionen i Finström med frågor om vad som som pågick vid stugbyn.
Byggnadsinspektör Kaj Granholm besökte platsen och konstaterade att det skett mycket omfattande sprängningsarbeten. Han stoppade markarbetena och förbjöd verksamheten att fortsätta.
Jancor Ab anhöll då om tillstånd för miljöåtgärder för att slutföra markarbetena. Men byggnadsnämnden i Finström avslog begäran i februari. Efter samråd med områdesarkitekten ansåg nämnden att Jancors planer kräver en ny detaljplan. Fram till dess råder byggnadsförbud. Nämnden beviljade dock tillstånd för att återställa terrängen som förstörts.
Besvär till domstol
Nu har Jancor Ab, via juristen och styrelsemedlemmen Marcus Måtar, besvärat sig mot beslutet till Ålands förvaltningsdomstol.
Jancor Ab anhåller om ett verkställighetsförbud för den del av beslutet som innebär att bolaget inte får spränga för avlopp till den uppförda stugan.
Bolaget yrkar också att nämndens beslut antingen ändras så att sprängningarna beviljas eller att det upphävs och återförvisas för ny handläggning.
Syftet med markarbetena är att ansluta stugbyn till kommunalt vatten och avlopp, påpekar bolaget. Samtidigt grävs el- och fiberkablar ner.
Jancor Ab lyfter fram att markarbetena leder till en minskad miljöpåverkan, tack vare förbättrat vatten och avlopp, att det är fråga om en vägförbättring i en befintlig stugby med befintliga vägar och att det material som lösgörs ska användas till att fylla rördiken och förbättra de befintliga vägarna.
–När allt är klart kommer platsen inte att ha förändrats nämnvärt. Förändringen består i så fall av en allmän uppsnyggning av stugbyn med röda grusvägar och avlägsnade luftledningar för el, skriver bolaget.

Anna Jakobsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss