Missbrukarvårdhemmet i Eckerö har kört i gång sin verksamhet och det bor redan tre ungdomar i Villa Kuckeliku.
Nu vill Eckerökollektivet få ett kvitto på vad ungdomarna får ut av vården och startar därför ett samarbete med det svenska kunskapsföretaget Scientum.
VÅRD - Scientum använder bara behandlingar som är forskningsförankrade och har ett bevisat bra resultat. Behandlingen är som en skola för livet, säger en av Scientums grundare, Christer Lööv.
Scientum utgår från alla människors psykosociala grundbehov i sina behandlingar. Dessa är respekt, ömhet och värme, närhet, tillit, identitet, tillhörighet samt bekräftelse. Har en människa alla dessa samt de fysiska grundbehoven mår hon bra.
-Ungdomarna som kommer till våra behandlingshem får ofta inte de här grundläggande sakerna. Vi försöker ge dem det och vi visar dem att om vi ger får vi också tillbaka, säger Christer Lööv.
Pärm som kvitto
Alla ungdomar som vårdas får varsin pärm i vilken de kan fylla i sina framsteg.
- Pärmen hjälper till att strukturera och gör att behandlingen blir greppbar. Om någon frågar ungdomarna hur behandlingen går så vet de exakt vad de har gjort och hur mycket de har kvar, säger Ilpo Aavisto på Scientum.
Man delar in vården i fem olika faser. I första fasen är ungdomarna mest på vårdhemmet och lär sig regler samt känna alla övriga boende. I femte fasen är de mer fria och ska anpassas till ett vardagligt liv.
Kan själv påverka
Faserna har ingen tidsbestämd längd. Ungdomarna kan själva påverka vårdtiden genom att sköta sig och genom göra allt som står i schemat.
När eleverna klarat av en fas äter de tårta och får ett diplom. Alla beteenden som är bra belönar personalen med positiva reaktioner, beröm och i slutet av veckorna med en veckopeng.
Eckerö för pärmsystem
Eckerökollektivet vill också strukturera vården med hjälp av en pärm där det tydligt står vilka mål som ska uppfyllas.
Samarbetet innebär att personalen på Villa Kuckeliku får åka på utbildningar som Scientum ordnar. Dessutom får ungdomar, som Eckerökollektivet av någon anledning inte klarar av, möjlighet att få behandling på ett av Scientums egna behandlingshem.
Eckerökollektivet utbildar ungdomarna i ledarskap och i att ta hand om sig själva. De ska lära sig ta ansvar och de ska kunna säga nej till olika saker som varit eller kan leda till ett missbruk.
- Vi vill lära våra ungdomar att bli goda och demokratiska medborgare, säger Kari Kärki som är vd för Eckerökollektivet.
Många har varit kritiska till er verksamhet. Får ni fortfarande kritik?
-Nej. Vi fick kritik när folk inte visste vad det var vi höll på med. De bildade sig en egen bild av vad vi sysslade med och vad vi gjorde. Vi ville inte svara på kritiken eftersom folk kritiserade en fantasibild, säger Kari Kärki.
Ålandstidningen