På ett bord i landskapsarkivet ligger en karta över området för Lövökongressen. Hittills är det bara en handfull personer på Åland som har sett den och landskapsarkivarie Åke Söderlund och antikvarie Pia Sjöberg vill vänta med att visa detaljerna till lördagens 300-års firande av Lövökongressen.
För att förstå kartans betydelse bör man känna till historiken kring dess ursprung.
Lövö by i Vårdö var under Stora nordiska kriget 1700-1721 skådeplats för storpolitiska förhandlingar mellan Ryssland och Sverige. Flera tusen människor, de flesta utifrån eftersom många ålänningar flytt till Sverige efter den ryska invasionen i augusti 1714, engagerade sig i byggandet av den stora kongressanläggningen.
Lövökongressen (även kallad Ålandskongressen) pågick under 1718 och 1719 men de två delegationerna kom inte till någon lösning. Fredsfördraget tecknades i stället i Nystad tre år senare.
Oväntat fynd
Kartan hittades i ryska statens krigshistoriska arkiv i Moskva av numera framlidna professorn i kartografi Ulla Ehrensvärd. Hon insåg direkt fyndets dignitet och tog kontakt med professor Nils Erik Villstrand i Åbo. Villstrand meddelade i sin tur Ålands landskapsarkiv år 2012.
– Det var då som jakten på kartan inleddes och den pågick i flera år. Det är inte så enkelt att få fram någonting från ett ryskt arkiv, säger Åke Söderlund.
De ryska arkiven öppnades på 90-talet men på 2000-talet har dörrarna åter stängts både för inhemska och utländska forskare. Till sist engagerades Finlands ambassad i Moskva i ärendet och tack vare ett omfattande samarbete mellan en rad aktörer fick man äntligen ut kartan.
– Jag hade inte trott att det skulle bli en så här lång resa och gav upp hoppet några gånger, säger Åke Söderlund.
Detaljrik
Kartan visar en översiktsritning av Sundskär och detaljerade planritningar av byggnationen. De ryska och svenska lägren är utmärkta på varsin sida av förhandlingslägret och det är även noterat var de ryska respektive svenska fartygen låg.
Man har visserligen viss information om bebyggelsen sedan tidigare, det finns bland annat en nedtecknad redogörelse från 1723, men den har varit något svårtolkad.
– Nu när vi ser kartan är det lättare att förstå vad som beskrivs och vi får till viss del skriva om hur man föreställt sig Lövökongressens bebyggelse, säger Pia Sjöberg.
Tidigare har man till exempel talat om ”kyrkan som stod ute på fältet” – nu vet man var kyrkan stod.
– En karta visualiserar ju det på ett helt annat sätt än en torr beskrivning i ord. Det är en dröm för en historiker att få det här materialet, säger Åke Söderlund.
Får proviens
Men kartan berättar inte bara om Lövökongressen utan också om byggnadskulturen på Åland under den aktuella tidsperioden.
– Det finns egentligen inga bevarade allmogebyggnader från den tiden eftersom största delen förstördes under Stora ofreden eller efteråt. Men tack vare kartan vet vi betydligt mer nu, säger Pia Sjöberg.
Vid tidigare utgrävningar i området har man, som hon uttrycker det, ”letat lite i blindo”. Egentligen visar inte heller kartan en exakt beskrivning av var byggnaderna stått, men det finns ledtrådar i dokumentet som gör att man i dag kan knyta an dem till olika platser.
– De fynd som gjorts tidigare får proviens nu när man kan placera dem på kartan, säger Åke Söderlund.
Visualisera i 3D
Den fysiska kartan finns fortfarande i det ryska arkivet, kartan på Åland är en digital, uppförstorad kopia. Det har dock funnits tankar på att, utifrån kartan och den kunskap man har sedan tidigare, förverkliga en 3D-modell över kongressbyggnaderna.
– Jag var tveksam först och när vi diskuterade frågan i april såg det dystert ut. Vi hade inte tillräckligt med kännedom om byggnadstraditionen, säger Pia Sjöberg.
Men sedan hittade man alltså detaljer i kartan, vilka kommer Pia Sjöberg att berätta mer om på lördag, som gjorde att man kunde utläsa mer information.
– Jag har sedan dess jobbat med att placera kartan i ett sammanhang.
Den som är nyfiken på fyndet kan söka sig till Bönehuset i Vårdö på lördag. Förutom Pia Sjöberg och Åke Söderlund medverkar Nils Erik Villstrand på temat ”Stormakten Sverige – förutbestämd att kollapsa?”, och även författaren Herman Lindqvist håller ett anförande. Firandet på Vårdö arrangeras av Vårdö kulturstiftelse rf.
Annika Kullman