Ms Eckerö dockades i Landskrona redan den 8 januari för ett längre trafikuppehåll som hade varit planerat sedan långt tillbaka. Egentligen skulle fartyget återgå i trafik i fredags men på grund av en incident i samband med utdockningen från varvet förra veckan tvingades rederiet flytta fram den planerade trafikstarten med några dagar.
Vid lunchtid på måndagen återvände ms Eckerö till Berghamn i Eckerö och när Ålandstidningen under eftermiddagen besökte fartyget var det full fart ombord för att få allt tillbaka på sin plats inför tisdagens trafiksta
Bild
För det mest brukar fartygsdockningar handla om att gå igenom säkerheten ombord. Passagerarfartyg ska genomgå förnyad besiktning vart femte år och det betyder omfattande genomgångar av så gott som alla system och komponenter ombord. Allt från enskilda brandvarnare till axeltätningar och propellrar gås igenom för att säkerställa tillräckligt hög säkerhetsstandard. Bottenbesiktningar görs varje år, men minst två av bottenbesiktningarna under en femårsperiod ska genomföras med torrsättning. Det är därför ms Eckerö under de senaste veckorna befunnit sig i Landskrona, men den här gången har det också hänt en del i interiören. Det är i och för sig inte första gången som fartyget får sig ett ansiktslyft sedan Eckerölinjen köpte henne för snart 20 år sedan, men vd Tomas Karlsson konstaterar att det hänt lite mer än vanligt den här gången.
– Det görs alltid olika saker men vi har nyligen haft tre år av pandemi där ingen riktigt visste var allt skulle ta vägen. Då har fokus varit på det tekniska och sånt som måste göras, medan vi prutat på det andra. Men nu tar vi igen lite där och det känns roligt.
Flera sittplatser
För den som framöver reser med ms Eckerö kommer förändringarna att märkas direkt, och tydligast är de på däck fem vid landgången där de gamla sofforna bytts ut mot nya sittmöbler.
– Det betyder drygt 30 fler sittplatser, säger marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio.
Dessutom är sittplatserna avskärmade och utrustade med möjligheter till telefonladdning.
– Fler sittplatser har varit efterfrågat och det är något vi försökt tillmötesgå, säger Tomas Karlsson.
Bild
Också golvytorna med träpanel och mattor har bytts ut på däck fem. Det gamla har rivits upp varpå en gjuten massa spacklats ovanpå plåten som sedan belagts med ett nytt golv eller en ny matta. Lars Nordström som är befälhavare berättar att det medfört en hel del jobb framför allt i taxfreen.
– Det har varit ett jättejobb. Det mesta sitter ju fast i något på en båt så vi har fått skruva loss allt och flytta det till ena sidan av taxfreen medan golvet bytts ut på den andra sidan, och så vice versa.
70 pallar
I taxfreen plockas på måndagen alla varor in i lagret och upp på hyllorna igen. Eftersom det är fråga om taxfreevaror har allt legat i plomberade containrar nere på bildäck under hela dockningen. Först när fartyget återvände till Berghamn var tullen ombord och bröt plomberingen. Totalt är det ungefär 70 pallar med varor som ska plockas upp på måndagen.
– Det är full fart men vi ligger bra till, säger intendent Jim Danielsson vid 16-tiden på eftermiddagen.
Fartygets toaletter har också fått sig en uppfräschning. Tomas Karlsson säger att det arbetet inleddes redan innan pandemin men att det sedan hamnade på paus.
Bild
– Nu är det färdigställt. Det är viktigt med fräscha toaletter.
Också på däck sex har delar av golv och mattor bytts ut, men buffé, à la carte och kafeteria ser ut som tidigare. Detsamma gäller Bistro Byholma på däck sju, som fick ett nytt utseende för några år sedan. Den gången dock i samband med pågående trafik och enligt Tomas Karlsson gör rederiet det som går att göra särskilt under lågsäsongen den här tiden på året.
Jim Danielsson konstaterar att man lärt sig en hel del sedan rederiet blev ensamma på den snabba rutten mellan Åland och Sverige.
– Framför allt när det gäller passagerarflöden och -beteenden. Vi lär oss hela tiden och försöker göra det bättre.
Nytt rum
Ett sådant exempel är mötesrummet på däck åtta som fått sig ett rejält ansiktslyft under dockningen. Maria Hellman-Aarnio berättar att det fortsättningsvis kommer att gå att boka som mötesrum.
– Men i samband med utmanande turer när det är högt tryck öppnar vi upp mötesrummet och tillgängliggör fler sittplatser också där. På sommaren fortsätter det sedan som tidigare som en sommarbar.
Eckerölinjens passagerarsiffror för det första året som ensamma på den snabba rutten mellan Åland och Sverige landade för övrigt på knappt 1,1 miljoner passagerare, vilket ”bara” är drygt 100.000 fler än pre-pandemiåret 2019. Tomas Karlsson konstaterar att Eckerölinjens trafik blivit som en bro mellan Åland och Sverige, men platsbrist har det inte blivit annat än några gånger på bildäck.
– Där kan man väl samtidigt konstatera att det med Finnlines och Viking Lines nybyggen nog aldrig funnits så många bilplatser mellan Åland och Sverige.
Helt nymålad
Exteriört har fartyget också fått sig en uppfräschning. Både ovan och under ytan. Andreas Strömberg som är teknisk inspektör och ansvarig för allt arbete som gjorts under dockningen säger att hela fartyget målats om.
Bild
– Skrovet har blästrats och målats med en miljöfärg som ger mindre friktion i vattnet.
Apropå skrovet föranledde incidenten i samband med utdockningen också en del merarbete under veckoslutet. Mikael Henriksson som är teknisk chef berättar att den del av skrovet som blev intryckt när fartyget körde in i kajen skurits bort och därefter ersatts.
– Det har sedan besiktigats och godkänts med vakuumtester som kan hitta läckage, säger han.