Att valberedningens ordförande föreslås till styrelseordförande är mycket ovanligt. Därför väcker förslaget att nominera Hubertus von Frenckell till ny ordförande för Visit Åland kritik.
TURISM Det kan bli en röstkupp på Visit Ålands, tidigare turistförbundets, vårmöte i morgon. Valberedningens förslag att nominera Hubertus von Frenckell har nämligen väckt en del förvåning. Främst över det faktum att han också varit valberedningens ordförande.
Några som Ålandstidningen har pratat med säger att det är ytterst ovanligt att valberedningen väljer någon som själv är med och lägger fram förslag.
-Det är klart att det kan upplevas som lite konstigt när man föreslår sig själv, men det finns säkert ett syfte, säger Tor Rönnberg, försäljningschef vid Eckerölinjen och medlem i styrelsen.
Hubertus von Frenckell anmälde dessutom sig själv frivilligt till att delta i valberedningen på förbundets höstmöte, vilket fått spekulationerna att bli än vildare. Kanske var det ett sätt att fiska efter styrelseordförandeposten, spekulerar kritikerna.
Kritiken riktas även mot att valberedningen valt att föreslå von Frenckell till ny ordförande när den nuvarande ordföranden Terese Flöjt ställer sig till förfogande för omval.
-Uppenbarligen vill valberedningen ha förändring, konstaterar Rönnberg.
Detta tillsammans tyder på att det kan finnas oenigheter om vem som ska bli ordförande för Visit Åland de kommande två åren.
Inte opartisk?
Skulle det bli en röstkupp skulle det inte vara första gången inom Visit Åland. När Terese Flöjt valdes till ordförande på vårmötet 2005 var hon inte föreslagen av valberedningen. Förslaget lades fram av Erolf Fellman under mötet och fick understöd av merparten av medlemmarna. Man motiverade det med att hon, till skillnad mot Henrik Nordström som valberedningen hade föreslagit, var opartisk eftersom hon inte tillhörde någon särskild genre inom turismnäringen.
Detta kan enligt kritikerna också ligga Hubertus von Frenckell i fatet. Särskilt med tanke på att han bara för några dagar sedan blev vald till ordförande för stuguthyrarföreningen.
Men Marika Sundqvist, som arbetar på Havsvidden och också är styrelsemedlem, tror inte styrelsemedlemmars koppling till en viss gren spelar så stor roll.
-Det kan vara svårt att få någon som är opartisk. Folk flyttar på sig. Meningen är att man ska ta av sig sin hatt och tänka på vad som är bäst för förbundet, inte för den bransch man jobbar inom, säger hon.
Kritikerna säger också att nomineringen av von Frenckell kan vara ett sätt att ge rederierna minskad makt inom förbundet.
Vill ha förändring
Zaida Blomsterlund som tillsammans med Hubertus von Frenckell och Danne Sundman suttit i valberedningen, säger att man diskuterade faktumet att von Frenckell satt i valberedningen när man skulle föreslå ny styrelseordförande.
-Visst diskuterade vi det men vi gjorde det här valet.
Processen gick till på samma sätt som den brukar, säger hon.
-Vi hade flera förslag och såg på hur många förslag som kom in och hur många av dem som var villiga att ställa upp, det är inte alltid de föreslagna vill ställa upp.
Att man till slut valde att föreslå von Frenckell i stället för till exempel Terese Flöjt var just för att man ville ha förändring.
-Vi lyssnade på feedbacken som kom in med förslagen och fick åsikter vad som var bra och dåligt och har försökt se på det.
Den kritik som hon fått höra rör bland annat marknadsföringen av Åland.
Inget mot Flöjt
Både Zaida Blomsterlund och Hubertus von Frenckell förnekar dock att nomineringen av honom är ett misstroende mot Terese Flöjt.
-Hon har varit engagerad och har gjort ett bra jobb, säger von Frenckell.
Orsaken är som sagt behovet av förändring, säger han.
-Utgående från responsen vi fått från medlemmarna föreslår vi att Otto Hojar och Tor Rönnberg får förnyat förtroende och då måste förnyelsen rikta sig mot styrelseordföranden.
Han förstår dock att det kan verka konstigt att han föreslår sig själv.
-Ja, jag måste medge att det inte är enligt gällande kutym eller god sed. Men att jag anmälde mig till valberedningen var inte sätt att fiska efter en styrelsepost, intygar han.
"Inget eget intresse"
Han säger att han hade flera andra förslag på personer som han gärna skulle sett som styrelseordförande, men att alla tackade nej. Därför valde han att ställa sig till förfogande när flera andra förbundsmedlemmar valde att nominera honom.
-Jag fick ta beslutet att ge mig in i det, att ge förbundet av min tid. Jag valde att ta steget och löpa linan ut.
Han säger att han har kunskaper som skulle kunna vara till nytta för förbundet och säger att han är villig att försöka komma åt grundproblemen och förändra branschen. Han intygar att han inte har något eget intresse i det och heller inte kommer att agera partiskt om han blir vald.
-Ingen i en styrelse ska föra sina egna intressen. Det är enligt mig både olagligt och moraliskt förkastligt.
Oklart utfall
Hur stor chans Hubertus von Frenckell har i morgon vet han inte. Vem som helst är villig att komma med en nominering och får förslaget understöd blir det omröstning.
-Det finns många viljor i en sådan bred och spridd bransch som det här ändå är, säger Zaida Blomsterlund.
von Frenckell säger att oavsett om han eller Terese Flöjt blir vald så är han nöjd.
-Oberoende utfallet blir det en bra utgång för föreningen.
130 medlemmar är anmälda till mötet. Hur många röster de olika medlemmarna har beror på hur stora företagen är.
-Det beror på hur mycket medlemsavgift man betalar och medlemsavgiften är omsättningsbaserad, säger Annica Jansson, vd för Visit Åland.
Matilda Andersson