När landskapsregeringen för två veckor sedan tog beslut om distansundervisning från högstadierna och uppåt, kritiserade Ålands lärarförening beslutet. Det fanns en stor oro bland lärare och vårdnadshavare till barn i låg- och mellanstadieåldern. Nu har drygt två veckor passerat och den samlade bilden är att det har varit en utmanande tid – men en tid som lärarna har hanterat med stor professionalitet.
Samtliga skolor och utbildningsdistrikt som Ålandstidningen har talat med säger att det har förekommit en viss smittspridning, men några exakta uppgifter vill man, med hänvisning till elevers personliga integritet, inte ge.
– Men 20 till 30 procent av personalen har varit borta på grund av karantän eller annat, säger Mathias Eriksson, utbildningschef vid Södra Ålands högstadiedistrikt.
Enligt honom har det tidvis varit väldigt utmanande och tufft att få ihop verksamheten.
– Vikarier är så gott som omöjligt att hitta, vilket har inneburit en hel del merarbete för dem som har varit på jobb.
Också för eleverna har det varit två tuffa veckor. Mathias Eriksson säger att det fanns en viss rädsla för större utbrott.
– Men tack och lov har vi klarat oss utan smittoexplosioner.
Proffsigt skött av lärarkåren
Enligt Mariehamns stads bildningschef, Mikael Rosbäck, har lärare och rektorer på ett bra sätt kunnat lugna eventuellt oroliga vårdnadshavare under den gångna tvåveckorsperioden.
– Det har framförts viss oro från föräldrahåll, men alla har hanterat situationen på ett mycket professionellt sätt.
Hur har ni hanterat bristen på personal?
– Vi har tagit det från dag till dag. Visst har det varit svårt vissa dagar med många frånvarande – men det har fungerat över förväntan.
Andreas Wiklund som är rektor vid Ytternäs skola i Mariehamn har liknande tankar.
– Jag är väldigt stolt över professionaliteten hos lärarna, de visar prov på en väldigt hög arbetsmoral och kunskap. Jag vill nog säga att det har fungerat tack vare deras ordningssinne och förmåga att hitta flexibla lösningar . Jag har endast positiva saker att säga om arbetsinsatsen under den här tiden, säger han.
Han flaggar dock för att arbetsbelastningen riskerar att bli för stor för klasslärarna om den nuvarande situationen blir långvarig.
Har den oro som för två veckor sedan fanns hos föräldrar och lärare avtagit och vänt under den här tiden?
– I Mariehamn har vi rektorer samlats och förberett för att gå ut med klar och tydlig information i ett så tidigt skede som möjligt. Det har visat sig sprida ett lugn hos föräldragrupper. Som en följd har nivån av oro varit väldigt låg, däremot har det frågats en hel del om praktiska lösningar.
Hur många smittfall har ni haft vid skolan de senaste två veckorna?
– Jag har den informationen, men kan av integritetsskäl inte ge dig den. Min uppgift är först och främst att se till att eleverna får undervisning.
Men handlar det om något enstaka fall, eller rör det sig om stora grupper?
– En stor skola som vi kan ha flera i karantän, eller isolering. Man kan ha en topp under några dagar, men några klustersmittor har vi inte haft, det är vi glada för.
Hög belastning i Källbo skola
Från Finström, Geta, Sund och Vårdö rapporterar Seija Säike, tf utbildningschef vid norra Ålands utbildningsdistrikt, att många elever har varit frånvarande på grund av covid-19 under de inledande veckorna.
– I de mindre skolorna har lärarsituationen varit mer eller mindre normal. Däremot har det varit en hög belastning på lärarna i Källbo skola där uppemot 25 procent av personalen har varit frånvarande, säger hon.
Föglös grundskola har i dagsläget 34 elever, varav 25 i årskurserna ett till sex. Delar av skolans lärare jobbar med både låg- och mellanstadiet samt högstadiet och växlar således mellan närundervisning och distansundervisning.
Skolans föreståndare, Marika Eriksson, säger att tvåveckorsperioden som helhet har flutit på smidigt.
– Det har gått riktigt bra, vi har haft en trevlig stämning i skolan. Vår skola är ju så liten att vi mycket väl också hade kunnat ha högstadieeleverna på plats, men vi följer naturligtvis rekommendationerna.
Enligt henne har ingen elev smittats i skolan under de senaste två veckorna.
– Vi hade ett fåtal elever som inte dök upp efter jullovet, men jag vet inte om de är sjuka eller satta i karantän.
Hur ser eleverna själva på närundervisning kontra distansundervisning?
– Vi har inte ställt den frågan, men de verkar trivas med att vara på plats i skolan, speciellt de yngre eleverna som kanske inte är vana vid att undervisas via en skärm.