Det var i samband med att landskapsfärjan ms Knipan på grund av tekniska problem med huvudmaskinen drev ur kurs vid Överö, Föglö, som sjöbevakningen upptäckte att en besättningsman var berusad. Han hade en alkoholhalt på 2,6 promille i utandningsluften.
Landskapsregeringen begärde in en skriftlig redogörelse från entreprenören Nordic Jetline som lämnade en avvikelserapport den 15 juli, dagen efter tillbudet.
– Redogörelsen är en del i ett säkerhets- och besiktningssystem som alla som bedriver trafik med fartyg över 24 meter ingår i. Det är även ett krav i upphandlingen och våra procedurer håller en hög standard som är internationellt godkända, säger Nordic Jetlines styrelsemedlem Oskar Berndtsson.
Avvikelserapporten behandlar bara själva incidenten, den nämner inget om interna åtgärder för att undvika liknande tillbud i framtiden. Pågår det en sådan diskussion inom Nordic Jetline?
– Det här är den redogörelsen som landskapsregeringen bad oss om. Det pågår även en intern process samt interna auditeringar på alla våra fartyg om åtgärder för att undvika tillbud i framtiden.
Ändrade rutiner
I samband med händelsen kunde Gränsbevakningsväsendet inte kommentera huruvida besättningsmannens berusningsgrad låg bakom huvudmaskinens haveri utanför Överö. Inte heller Oskar Berndtsson vill i nuläget uttala sig om sambandet.
– Inte förrän jag har sett myndighetsrapporterna i ärendet.
Har ni gjort någon uppföljning på besättningsmannens hälsa sedan incidenten?
– Det vill jag inte kommentera, men det var en i övrigt mycket uppskattad medarbetare vid tillfället.
Kommer personen att ha någon befattning på Nordic Jetline framledes?
– Det får framtiden utvisa.
Har befälhavarens agerande och ansvar för incidenten diskuterats internt?
– Vi har en utredning som är på gång och jag vill säga att han skötte situationen exemplariskt.
Vilka ändrade rutiner har tillbudet föranlett ombord på era fartyg?
– Vi har en noggrannare intern kontroll på besättningen och håller möten ombord oftare.
Tidtabellen en faktor
Efter ms Knipans tillbud den 14 juli, sade Oskar Berndtsson till Ålandstidningen att man bör diskutera hur man kan ge befälhavare större möjligheter att ”hålla koll” på sin personal.
Har den diskussionen ägt rum?
– Vi utreder hur man kan åstadkomma möten allt oftare, men det här är också en tidtabellsfråga. Maskinmästare ska vara i maskinrummet medan befälhavare ska vara på bryggan, vi har en förpliktelse att sköta trafiken enligt tidtabellen, så det är knepigt att hitta tiden för dessa möten, avslutar Oskar Berndtsson.
Utredaren Tommi Lehtonen vid gränsbevakningens brottsbekämpningsenhet uppger att de misstänkta i ärendet ännu inte har hörts och att man därför inte kan kommentera utredningen mera i nuläget.
– Men förundersökningen har påbörjats och vi utreder fylleri i sjötrafik och underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap, säger han.
Ålandstidningen har sökt ansvariga tjänstemän vid landskapsregeringen för kommentarer.
LR kräver avdrag
Sten Schuman är upphandlare på landskapsregeringen. Han säger att beställaren, alltså landskapsregeringen, kräver entreprenören, rederiet, på ett avdrag om två gånger 500 euro för försenad ankomst och försenad avgång med anledning av händelsen. Detta görs på följande avtalsmöte.
Har tillbudet föranlett att hela entreprenaden setts över på något vis?
– Hela entreprenaden ses inte över på grund av detta. Entreprenören ska alltid följa lagen.
Har LR mottagit några uppgifter om åtgärder från Nordic Jetline för att förhindra dylika tillbud i framtiden?
– Nordic Jetlines ISM-system (rederiets säkerhetssystem) hanterar frågan. Vänligen kontakta NJL för mera detaljerad information.
Finns det planer på ytterligare möten och diskussioner med entreprenören?
– Denna fråga kommer inte att hanteras separat, utan är en del av den kontinuerliga dialogen.
Ställer LR några krav om den vid tillfället berusade besättningsmannen i framtiden skulle få anställning ombord igen?
– Beställarens krav är att entreprenaden sköts professionellt. Bemanningsfrågor är entreprenörens ansvar.
Peter Pussinen