Landskapsregeringen klubbade under torsdagen en landskapsförordning om förtidsröstningsställen utanför Åland. Där ingår en lista över de platser utanför Åland där alla som har rösträtt i de åländska valen kan avlägga sina röster i förtid. Man behöver alltså inte vara bosatt utanför Åland för att kunna förtidsrösta på dessa platser.
Det nya upplägget presenteras av Rasmus Lindqvist och rättssakkunniga Max Andersson, som även är sekreterare i centralvalnämnden, under en pressinformation.
Varför har det ansetts viktigt med förhandsröstning utanför Åland?
– Det handlar om att vi har ett större problem på Åland än i Sverige och Finland. Vi har fler röstberättigade utanför Åland. Så vi måste jobba med den här frågan och testar om det här hjälper, säger Rasmus Linsqvist.
Att förtidsrösta i en lokal ger en annan känsla och blir smidigare än att brevrösta, eftersom man inte behöver beställa handlingar eller skicka tillbaka dem, säger han.
– Man behöver bara ta med sig ett id-kort till röstlokalen. Det är samma som på Åland.
Två team
Förra valet var cirka 1.400 personer röstberättigade utanför Åland.
– Nu är det kanske 1.500 personer, säger Rasmus Lindqvist.
Platserna för förtidsröstningen har valts utgående från var det bor många ålänningar. Urvalet kommer att utvärderas.
– Det här är något vi gör för första gången. Kanske är upplägget för omfattande? Det får vi se efter valet, säger Rasmus Lindqvist.
Förtidsröstningen utomlands arrangeras av tjänstemän från landskapsregeringen, bland andra Rasmus Lindqvist och Max Andersson. Det blir två team med två personer i varje, där det ena teamet åker till Vasa och Åbo i Finland och det andra till Sverige och Danmark. I Helsingfors och i Bryssel finns annan personal som håller i röstningen.
Vad ska ni i teamen göra?
– Vi ska ställa i ordning lokalen, ta emot rösterna och ta med dem hem till Åland, säger Rasmus Lindqvist.
Ny utformning
Andra sätt att rösta i lagtings- och kommunalvalen är i sin vallokal på Åland på valdagen den 15 oktober, genom förtidsröstningen på Åland den 30 september till 10 oktober eller genom förtidsröstning via brev eller på en vårdinrättning.
En nyhet införs i år gällande brevröstningen, som står öppen för personer som är förhindrade att rösta på valdagen. Det är att handlingarna för förtidsröstningen kan beställas hos landskapsregeringen redan tre månader innan valdagen, det vill säga från och med den 15 juli. Beställningen kan även göras elektroniskt via sajten val.ax. Brevrösterna kan postas tidigast den 18 september och måste vara hos kommunen senast fredag den 13 oktober klockan 19.
Alla röstberättigade personer får ett röstkort med posten innan valet. Röstkorten och kuverten har fått en ny utformning i år.
Till höstens val ska det även finnas ett nytt valrapporteringssystem. Under valkvällen kan rapporteringen av resultaten följas via webbsidan valresultat.ax.
Via val.ax kan man rapportera om man tycker att något med valet kan förbättras, till exempel om skyltningen varit för dålig eller om man inte fått tillräckligt med information. En låg tröskel gäller för denna händelserapportering, säger Rasmus Lindqvist.
Här kan man förhandsrösta utanför Åland
Stat Förrättningsort Plats Datum och tid
Belgien Bryssel Finlands ambassad 2.10 kl. 14–19
Danmark Köpenhamn Finlands ambassad 30.9 kl. 12–17
Finland Helsingfors Ålands representation 30.9 kl. 10–15
1.10 kl. 10–15
2.10 kl. 09–19
Vasa Havtornen, Åbo Akademis Studentkår 3.10 kl. 14–19
Åbo Kåren, Åbo Akademis Studentkår 4.10 kl. 14–19
Sverige Göteborg Allégården, Göteborgs stad 1.10 kl. 15–18
Stockholm Finlands ambassad 4.10 kl. 12–19
5.10 kl. 12–19
Uppsala Fyrishov, Uppsala kommun 3.10 kl. 15–19
Örebro Långhuset, Örebro Universitet 2.10 kl. 14–19
Källa: Landskapsregeringen