Nordiska ministerrådet går nu ut med en rekommendation om att den som vill välja klimatvänligt ska hålla utkik efter produkter märkta med Svanen. Som Ålandstidningen - Finlands i dag enda Svanenmärkta dagstidning.
MILJÖ Klimatmedvetenheten ökar och fler och fler väljer mer klimatvänliga alternativ.
I dag finns inget enhetligt system för klimatmärkning av produkter. Men Nordiska ministerrådet föreslår nu i en rapport att folk som vill göra ett klimatvänligt val ska leta efter symbolen Svanen. Hur produkten påverkar klimatet är nämligen ett av de centrala kriterierna som beaktas när en produkt beviljas Svanenmärket.
Ålandstryckeriet, där Ålandstidningen trycks, är ett av de företag som valt att satsa på Svanen. Det gör Ålandstidningen till Finlands i dag enda Svanenmärkta dagstidning.
- Vi tror och hoppas att våra läsarna och våra kunder i dag värdesätter att vi kan erbjuda ett miljövänligt och klimatsmart alternativ, säger Dan-Johan Dahlblom, vd för Ålandstidningen.
Företagsansvar
Arbetet med att göra Ålandstidningen och Ålandstryckeriet miljömärkt började redan på nittiotalet. En av de drivande var Ålandstidningens numera pensionerade annonschef Stig Kottelin.
-Jag visste att miljömärkning kommer att vara vår framtid. Stora företag har ett stort ansvar gentemot miljön som och därför tyckte jag att vi skulle ta steget. Man kan säga att vi förutsåg trenden, säger han och fortsätter:
- Sen är det en klar konkurrensfördel. I dag har många företag en miljöpolicy och att annonsera i en miljömärkt tidning och trycka miljövänligt är ett sätt att uppfylla den.
Hårda krav
I dag kan 66 olika produktgrupper bli Svanenmärkta. För att en produkt ska bli Svanenmärkt ska den uppfylla de olika kriterier som satts upp om till exempel innehåll och användning av miljöfarliga kemikalier, utsläpp till luft, vatten och mark, energi- och resursanvändning och avfallshantering. Det ställs också krav på bra kvalitet och funktion.
-För vår del handlar bland annat om att använda miljövänliga eller mer miljövänliga kemikalier, säger Dan-Åke Mattsson på Ålandstryckeriet.
Med jämna mellanrum kontrolleras det om företaget ska få använda Svanenmärket i fortsättningen.
-En sådan kontroll kommer att ske för oss här i vår. Men vi vet att det kommer att gå bra, säger Mattsson.
Kraven på tryckerier omfattar tryckprocessen, papper och kemikalier som använd. För tryckeriets del handlar det om att utnyttja resurserna på bästa möjliga sätt och ersätta miljöskadliga kemikalier med miljövänligare alternativ.
fakta
Svanenmärket
Hösten 1989 beslutade nordiska ministerrådet att införa Svanen som en officiell och gemensam miljömärkning för Norden.
Syftet med Svanen är att bidra till arbetet med hållbar konsumtion.
I dag kan 66 olika produktgrupper Svanenmärkas. Ett företag ansöker själv om att få märkningen. Innan en produkt får Svanenmärket sker omfattande tester från oberoende laboratorier, intyg, dokumentation och ett kontrollbesök. Blir kontrollerna godkända får företaget använda Svanen på sin produkt.
Kraven varierar beroende på vad det är för produkt och de tas fram i samrådan med experter från näringsliv, miljöorganisationer Tvättmedel, tryckerier, gräsklippare, bildäck, hotell, restauranger och möbler är exempel på produkter som kan svanmärkas.
Svanen finansieras till stor del av licencemedel som alla som vill ha märket betalar. Storleken på dem varierar beroende på företaget.
EU:s motsvarighet till Svanen är Blomman. Den omfattar dock bara 25 olika produktgrupper och finansieras till stor del av offentliga medel.
I en Sifo-undersökning från februari 2007 svarade 97 procent av svenskarna att de kände igen Svanenmärket och 82 procent hade en mycket positiv inställning till det och 97 procent en positiv.
I en liknande undersökning i Finland svarade nio av tio att de kände igen märket.
Ålandstidningen