I går besökte Finlands statsminister Matti Vanhanen (C) Åland. Under sitt möte med pressen öppnade han för en höjd klumpsumma och statligt bidrag till Finlandskabeln, men avvisade samtidigt tanken på egen åländsk beskattning.
POLITIK Det ekonomiska systemet i allmänhet och klumpsumman i synnerhet var ett av de ämnen som togs upp under landskapsregeringens överläggningar med statsministern Matti Vanhanen (C). Tanken på en egen åländsk beskattning avvisas däremot av statsministern, återigen på grund av rädslan för ett åländskt skatteparadis.
-Jag vet att många önskar att Åland skulle ha möjligheten att ta över beskattningen, men staten är konservativ i denna fråga. Det är naturligt att diskussionerna fortsätter. Relationerna mellan Åland och staten är en viktig fråga, men just när det gäller ett övertagande av beskattning har staten en konservativ inställning.
Varför?
-Vi vill inte ha så stora skillnader inom landet.
-Från landskapsregeringens sida har vi emellertid klargjort att det inte är ett åländskt skatteparadis vi är ute efter, fliker vicelantrådet Britt Lundberg (C) in.
Klumpsumman kan höjas
När det gäller klumpsumman kommer däremot Matti Vanhanen med ett mer positivt besked. Att Ålands befolkning ökat relativt mycket de senaste 20 åren anser han vara ett starkt argument för att man bör se över och kanske justera klumpsumman uppåt.
-Vi måste ta i beaktande att Ålands befolkning har vuxit mycket. Naturligtvis måste det finnas en relation mellan befolkningsmängden och hur mycket Åland får från statens intäkter. Åland har en bra grund för sina krav eftersom dess befolkning är mycket större än för 20 år sedan.
Matti Vanhanen öppnar dessutom för att Finland kan ge ekonomiskt stöd till den elkabel till Finland Åland vill bygga, bland annat på grund av att en sådan kabel även gynnar Finland.
-Finland stödde den elkabel som byggdes mellan Åland och Sverige för 20 år sedan och samma princip gäller nu. Det är nödvändigt att Finland har en kabel till Sverige via Åland -den skulle förstärka energisäkerheten i hela Östersjöområdet.
-Så det är möjligt att staten kan skjuta till ett litet stöd, men det måste vara ekonomiskt lönsamt. Ålands kraftnät måste ha huvudansvaret.
Språklagen
Något som även togs upp under överläggningarna var de problem ålänningar och övriga svenskspråkiga i Finland upplever med att bli betjänade på svenska av statliga myndigheter.
Lantrådet Viveka Eriksson (Lib) påpekar att denna fråga är av yttersta vikt.
-Sett ur ett myndighetsperspektiv måste kontakterna ske på svenska. Alla dokument måste vara på svenska. Också ur medborgarnas perspektiv är det viktigt att kontakten med myndigheterna sker på svenska.
-Vi har nyligen fått en rapport om hur språklagen fungerar, och det finns problem. Jag skickar nu ett brev till myndigheterna där jag påminner att språklagen måste följas, säger Matti Vanhanen.
Ålandstidningen