Veronica Thörnroos (C): Oroande med instabil regering i det säkerhetspolitiska läget
Lantrådet Veronica Thörnroos säger att den finska regeringskrisen fördjupar splittringen i landet och är bekymmersam på flera plan.
– Det här instabila läget påverkar negativt på flera olika plan. Det fördjupar splittringen i samhället, det påverkar landets ekonomi och näringsliv. Men det mest allvarliga är att det säkerhetspolitiska läget blir allt spändare dag för dag och då behövs en stabil ledning mer än någonsin, säger Veronica Thörnroos.
Hur är din tilltro till Petteri Orpo i det här läget?
– Jag uppfattar honom som pragmatisk och stabil men jag är osäker på hur den här situationen kan lösas. Man måste väl titta på vad alternativen är. Ska man försöka bilda regering med en annan bas, blir det en minoritetsregering eller i sista hand nyval? Han måste analysera alla alternativ nu.
Hur ser du på Mats Löfströms beslut att rösta blankt i förtroendeomröstningen kring näringsminister Junnila som senare avgick?
– Jag har full förståelse för att han valde att lägga ned sin röst i det läget. I politiken går saker ofta väldigt fort och man måste snabbt fatta beslut. Med facit i hand är det sedan lätt att tycka annorlunda.
Wille Valve (MSÅ): Återhållsam med kommentarer
Wille Valve säger att han är återhållsam med kommentarer om den finska regeringskrisen och Finlands regeringsbildning i egenskap av partiordförande för ett åländskt lagtingsparti.
– Om man kommenterar den finländska regeringsbildningen öppnar man också upp för kritik från Helsingfors för en åländsk regeringsbildning, menar Wille Valve.
Men i egenskap av ersättare för riksdagsledamoten Mats Löfström säger han att han kan uttala sig.
– Det är ett svårt läge för man riskerar ett regeringsbyte om man byter ut finansministern. Det var enklare att byta ut näringsminister Junnila. Där kom det också fram att han bland annat förfalskat sin cv.
Han tycker att det finns skäl att bedöma ministrar för vad de gjort och sagt under sin period som minister.
– Om Riikka Purra bekräftade att hon fortsättningsvis tycker som hon skrev i blogginläggen, skulle det vara mycket svårt att acceptera henne.
Men då skulle det med andra ord enligt dig inte finnas fog för kritik av Purra just nu, då blogginläggen inte gjorts under hennes period som minister?
– Jo det skulle visst finnas fog för kritik, men det avgörande skulle vara hur hon agerar nu och vad hon står för nu.
Han säger att regeringsprogrammet innehåller bra skrivningar om Åland och till exempel vindkraft.
– Det finns skäl att ge denna regering en chans.
Camilla Gunell (S): Är någon verkligen förvånad över utvecklingen?
– Var det inte lätt att förutspå att just detta skulle hända om man sätter sig i en regering med sannfinländarna, ingen kan väl vara förvånad över detta.
Hon drar paralleller till att Sverigedemokraterna inte är med i den svenska regeringen.
– Där förstod man att liknande granskningar i så fall skulle göras på ministrarna och att det inte skulle hålla i praktiken. Det borde även samlingspartiet och SFP (svenska folkpartiet, reds anm) ha fattat.
Camilla Gunell frågar sig hur sugna de här partierna egentligen är på att regera.
– När man tydligen till vilket pris som helst vill inleda de brutala inbesparingar som finns i regeringsprogrammet.
Hon säger att det här innebär ytterligare en prövning för statsminister Petteri Orpo och hon är tveksam till om han klarar det.
– Tydligen behöver han presidenten som ändå har någon moralisk kompass i ryggen. Det måste ju också en statsminister ha. Men vi får se hur det går.
Alfons Röblom (HI): Det saknas ledarskap av Petteri Orpo
– Det har blivit en rejäl soppa och nu saknas ett ledarskap från statsministerns sida. Det menar Alfons Röblom, som är den ena av två av Hållbart initiativs talespersoner.
Han säger att regeringen nu hanterar interna problem i stället för att jobba för landets bästa.
– Att få den här starten på regeringssamarbetet med en massa bortförklaringar och där grova uttalanden bortförklaras som skämt är problematiskt.
Han säger att det inte är någon hemlighet att de här åsikterna finns inom sannfinländska partiet.
– Men nu får värderingsfrågor stå åt sidan för man är så sugen på att föra sin ekonomiska politik och det är en skrämmande utveckling.
Han är kritisk till Petteri Orpo.
– Han måste ha vetat att det fanns en risk att sådant här skulle dyka upp med Sannfinländarna. Det borde ha funnits en tydlig strategi från början hur man ska hantera det och vilka värderingsgrunder den här regeringen ska vila på. När man ser hur polariseringen drar igenom samhället är det än viktigare med en tydlig värdegrund och att visa vad den finländska politiken står för.
Katrin Sjögren (Lib): Skadar kraftigt Finlands anseende
Katrin Sjögren säger att regeringen helt förlorar sin handlingskraft i den situation man nu befinner sig i. Dessutom tar Finlandsbilden rejält stryk.
– Finlandsbilden som har varit positiv i många år med presidenten i spetsen får sig nu en rejäl törn. Jag tror inte det är en tillfällighet att både Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj (USA:s respektive Ukrainas president, reds. anm) förlagt besök i Finland den senaste tiden.
Hon säger att krisen blir svår att reda ut.
– Att vara kritisk till invandring är sin sak men ren och skär rasism är något helt annat. Det skadar kraftigt Finlands anseende. Jag ser ändå Petteri Orpo (Saml) som en liberal och humanistisk kraft men det är svårt att säga vad som nu borde göras.
Hon tycker att talmannen Jussi Halla-aho (Sannf) åtminstone borde ha kallat samman gruppledarna för riksdagen.
– Halla-aho gjorde fel. Talmannen är hela riksdagens talman, inte ett enskilt partis talman.
Peggy Eriksson (ÅF): Det Purra gett uttryck för är obehagligt
Det som finansminister Purra har gett uttryck för i blogginläggen är obehagligt och hela situationen som regeringen hamnat i är obehaglig. Det menar Peggy Eriksson.
– Ålands framtids linje är ju att Åland ska kunna sköta sina egna angelägenheter i så stor utsträckning som möjligt och inte vara beroende av de politiska vindarna som blåser i Helsingfors. Så som läget är nu är det ytterst oroande, säger Peggy Eriksson.
Hon säger att det här nu är statsminister Orpos huvudvärk.
– Om regeringen faller, vad blir då nästa steg? Hur mycket makt kan Sannfinländarna få i nästa konstellation? Vad är bäst för Åland och vad är bäst för Finland?
Peggy Eriksson säger att hon blev chockad då hon läste om vad Riikka Purra tidigare skrivit i olika bloggar.
– Vi ska minnas att Riikka Purra var den som fick det högsta personliga röstetalet i årets riksdagsval.
Stephan Toivonen (ÅLD): Berör inte direkt Åland
Åländsk demokratis Stephan Toivonen säger att han befunnit sig på semester den senaste tiden och inte har följt med de skeenden som hänt.
– Men som jag ser det berör det här inte Åland direkt och därför väljer jag att inte uttala mig i detta skede.
Ålandstidningen har sökt Obunden samlings partiordförande Marcus Måtar utan att lyckas.
Bakgrund
• Näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf) avgick den 30 juni efter bara tio dagar på posten. Han hade kopplingar till högerextrema rörelser och en omröstning om hans förtroende hölls i riksdagen den 28 juni. Omröstningen blev mycket jämn och det fattades bara 9 röster för att fälla Junnila. Två dagar senare meddelade han att han avgår från sin post.
• Finansminister och tillika Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra har skrivit flera våldsbejakande och rasisitiska texter som fått spridning. Vissa av dem skrevs år 2008 på sannfinländske Jussi Halla-ahos blogg och vissa skrevs 2019 på hennes egen blogg. Hon skrev bland annat om att ”spotta på tiggare”, ”misshandla svarta barn” och kallade turkiska medborgare för ”turkiska apor”. 2019 skrev hon om ”svarta säckar som rör sig på stan” där hon syftade på muslimska kvinnor i burka. Först nekade hon till anklagelserna, senare bad hon om ursäkt.
• Oppositionen krävde förtroendeomröstning om Riikka Purra i riksdagen men talman Jussi Halla-aho valde att inte sammankalla riksdagen med motiveringen att endast en minoritet, oppositionen, ville det. Den svenska riksdagsgruppen vill ge statsminister Petteri Orpo (Saml) tid att bedöma situationen och föra allvarliga diskussioner med regeringspartiernas ledare.
• Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som ingår i svenska riksdagsgruppen är inte redo att ta ställning till en eventuell avsättning av finansminister Riikka Purra i nuläget.
– Eftersom det inte finns ett misstroende i nuläget är det ännu olämpligt att jag tar ställning i den här frågan, säger Mats Löfström till Ålandstidningen.