Ålands penningautomatförening (Paf) har kallat till samarbetsförhandlingar. Enligt bolagets vd Christer Fahlstedt berörs 25 tjänster, 18 på Åland och sju i Finland. Samtliga av spelbolagets avdelningar berörs.
– Exakt i vilken utsträckning är något som förhandlingarna får utkristallisera, säger Christer Fahlstedt.
Under den första delen av 2018 ökade Pafs kunder med 15 procent samtidigt som intäkterna minskade med sex procent. Lägre intäkter till följd av ett större spelansvarstagande, som i september fortsätter då man inför en förlustgräns, och kostnader för mer omfattande regleringar och högre skatter är bakgrunden till att bolaget går in i samarbetsförhandlingar.
Kan man säga att lägre inkomster till följd av ett mer omfattande spelansvar är förklaringen till att man nu måste skära ner på personalstyrkan?
– Man gör det lite lätt för sig om man uttrycker det så. På Paf har vi inte några synpunkter på det uppdrag som vi har fått. Vi gillar det och är motiverade att tjäna pengarna i en väldigt tuff konkurrens och generera ett överskott till det åländska samhället.
– Samtidigt innebär det att vi måste göra någonting som är oerhört svårt och som ingen tidigare har lyckats med. Vi måste bli effektivare i hur vi jobbar för att konkurrera och då är man tvungen att fatta jobbiga beslut.
Svårt uppdrag
Christer Fahlstedt säger att den personal som kommer att få lämna efter samarbetsförhandlingarna på inget sätt saknar relevant kunskaper.
– Snarare kommer det att bli en jätteutmaning att lära oss leva utan dem. Men vi konkurrerar med de bästa och de har en mera effektiv organisation än vad vi har.
Han säger att Pafs uppdrag är att växa internationellt och generera ett överskott till det åländska samhället samtidigt som man är ledande inom spelansvar.
– Vi måste se på vilket uppdrag vi har och nu har vi tittat på hur vi ska omorganisera bolaget för att vara så välrustade som möjligt för framtiden. Det handlar om att bygga en organisation som klarar av det uppdrag vi har.
Efter flera år av svaga resultat presenterade Paf i våras en rekordomsättning och rörelsevinst på nästan 30 miljoner euro för 2017. På kort sikt påverkar inte resultatet av samarbetsförhandlingarna de pengar som bolaget genererar till samhället.
– I år har vi sagt att vi ska göra en operativ vinst på 20 miljoner euro och det kommer vi att göra. Det handlar snarare om en långsiktig utmaning. För att fortsätta vara så bra som möjligt är vi tvungna att ta tuffa beslut.
Väl förberedda
När Sveriges nya spellagstiftning träder i kraft vid årsskiftet höjs avgifterna för att verka på den svenska spelmarknaden. Från att tidigare ha betalat 12 procent av bruttovinsten på den svenska marknaden, som via olika mekanismer till viss del återförts till det åländska samhället, är Paf nu tvungna att betala 18 procent skatt som oavkortat tillfaller den svenska staten.
– Vi ser också att avgifterna mot den fysiska verksamheten ökar. Det är en trend vi ser. Det kommer att bli ökade regleringar och högre skatter och vi måste anpassa oss till hur vi jobbar för att möta utmaningarna. Vår uppfattning är att utvecklingen kommer att fortsätta och i framtiden är det en stor fördel för oss när vi ligger först i utvecklingen.
Både Pafs ledning och landskapsregeringen har tidigare sagt att man är okej med att kostnaden för ett starkt spelansvar är att bolaget kommer göra ett sämre resultat än sina konkurrenter.
Är det här ett tecken på att man ändå inte är okej med att göra ett sämre resultat än konkurrenterna?
– Det tycker jag inte. Man måste som sagt titta på vårt uppdrag och hur vi ska klara av det. Vårt uppdrag är inte att garantera ett visst antal arbetsplatser. Det är ett orimligt krav.
Har du förhoppningar om att lösa förhandlingarna genom exempelvis pensioner eller anställda som börjat se sig om efter nya arbetsplatser?
– Jag varken har eller kan ha någon uppfattning om den delen i nuläget. Det får förhandlingarna visa.
Förslaget är att arbetsgivaren ska sätta sig ner med personalrepresentanterna i en sex veckor lång förhandling.
Kevin Eriksson