Åsub presenterade i fredags sin nya undersökning "Kvinnors företagande på Åland".
Den visar på vilka sätt villkoren skiljer sig åt mellan kvinnors och mäns företagande.
-Det ska vara ett naturligt alternativ för kvinnor att starta företag, säger Katarina Fellman, utredningschef Åsub.
STATISTIK Kvinnoföretagens lönesumma växer snabbt. Kvinnor lyfter lägre företagarinkomster än män och de startar ofta företag senare i livet än män. Kvinnor är också sämre på att våga ta betalt för sina tjänster. Det är några saker som undersökningen visar.
Rapporten är beställd av landskapsregeringen och syftet är att klargöra kvinnoföretagarnas drivkrafter, motiv och vilka hinder som man stött på.
- Och framför allt att öka kunskapen om kvinnoföretag, säger Katarina Fellman, utredningschef Åsub.
- Jag tycker det har kommit fram överraskande och intressanta saker i den här. Innehållet är väldigt positivt, säger näringsminister Jan-Erik Mattsson (c).
Samma attityder
Enkätundersökningen där företagare av båda könen tillfrågats visar på skillnader och likheter i villkoren för män och kvinnor.
Motiven för att starta ett företag är samma. Man vill utveckla och använda sina kunskaper och färdigheter och jobba i branschen. Man anser att företaget behövs.
Det sistnämnde är speciellt viktigt för kvinnorna. Även synen på hur det är att vara företagare på Åland är samma. Vikten av bra kontakter betonas samtidigt som man uppskattar möjligheten att bestämma över sin arbetssituation och få förverkliga sina idéer. Enkäten visar också att många företagare, både kvinnor och män, inte känner sig speciellt högt värderade.
Olika branscher
Skillnaderna mellan könen visar sig däremot i valet av branch. Männen startar företag inom primärnäringarna, byggverksamhet, transportsektor och industri. Kvinnoföretagen finns inom personliga tjänster och utbildning, hälso- och sjukvårdstjänster.
Det finns även flera kvinnoföretag inom handel och primärnäringarna. Jämnast är det inom hotell-och restaurangbranschen.
Också vilken tid i livet man väljer att starta eget skiljer sig åt. Män är oftast yngre när de gör det än kvinnor.
-Det beror troligtvis på familjesituationen, säger Ester Miiros, utredare vid Åsub.
Hon menar att kvinnor oftare har hand om hemmet och barnen och därför har det lättare att börja driva företag när barnen blivit äldre och ekonomi oftast också är stabilare.
Enkäten visar också att kvinnor oftare jobbar hemifrån och tar hjälp utifrån för att klara familjelivet. Män däremot ser företagandet som vilket jobb som helst och har ofta en partner som har huvudansvaret för familjen.
Arbete för mer kvinnoföretag
Från landskapsregeringens sida har man beslutat att satsa mer på kvinnligt företagande och i undersökningen presenteras en rad förslag på åtgärder. Målet är att öka kvinnoföretagandet. 40 procent av företagarna ska vara kvinnor, ett mål formulerat av EU.
Bland åtgärderna finns bland annat att lyfta fram förebilder för kvinnoföretagare, erbjuda särskilda mentorer, informera mer om företagande i skolor och utveckla rådgivarroller.
-Kvinnors företagande är mindre synligt. Den typiska bilden är en man klädd i kostym i farten med en mobil i handen. Därför kan många kvinnor ha svårt att se att företagande är något för dem. Kvinnor klarar sig på egna meriter, säger Fellman.
-Sen är det viktigt att det finns olika sätt att få hjälp att utvecklas och att man anpassar den hjälpen efter personen, säger Miiros.
Linneá Johansson avdelningschef vid landskapsregeringen näringsavdelning ser undersökningen som en bra förutsättning för det fortsatta arbetet.
Den uppfattningen delar hon med näringsministern.
- Vi har börjat jobba med detta direkt. Nu ska vi börja analysera vilka åtgärder vi ska göra. År 2009 är det företagsamhetens år och mycket här i ligger i grund för det. Men ska vi ha kvinnliga byggare får vi lägga på en växel, säger Mattsson.
Ålandstidningen