Gäddyngel har planterats ut i Mariehamns stads vatten under många år, men på måndagskvällen är andra gången som det görs i Nabbens våtmark. Ålands fiskevårdsförening har hand om utsättningen på uppdrag av Mariehamns stad.
I år är det barn från Ålands 4H-förenings 4H-klubb och fiskeskola som blivit inbjudna av Fiskevårdsföreningen att vara med och släppa ut gäddynglen. Barnen är alla utrustade med gummistövlar och hinkar.
– Jag hoppas att det ska bli roligt, säger nioåriga Nea Säll, som är en av de första som dyker upp tillsammans med kompisen Elvira Snällström, också nio år.
Med sig har de 4H-ledarna Erica Holmberg och Anki Håkans.
– När det här tillfället kom kände vi att det här måste vi vara med på, säger Erica Holmberg.
10.000 yngel
På plats mitt i våtmarken finns Torsten Fredriksson och Jonas Idman från Ålands fiskevårdsförening.
Torsten Fredriksson berättar för barnen att det är 10.000 gäddyngel som ska släppas ut. Det är väldigt många, tycker de.
– Ja, men de är jättesmå, säger Torsten Fredriksson.
Han och Jonas Idman lyfter upp påsen med yngel för att visa. Påsen har legat i vattnet i våtmarken för att ynglen ska vänja sig vid temperaturen.
Sedan fördelas yngel i barnens hinkar och de får skopor att ösa ut ynglen i vattnet med. Torsten Fredriksson visar hur ynglen ska läggas ner i vattnet, inte kastas.
– De ska sättas ut några i taget, så ni får sprida ut er, säger han.
Darina Fagerholm, tio år, tycker om att släppa ut yngel.
– Det bästa var att man fick hjälpa dem att komma ut i havet, säger hon.
Alice Högback, nio år, håller med.
– Det var kul, jättekul. Det var roligt att hälla ut fiskarna och att jag inte trillade i, säger hon.
Återvänder
När alla yngel är utsläppta tar Torsten Fredriksson med alla till andra sidan våtmarken. Han visar fisktrappan som är byggd av stenar och förklarar hur våtmarken fungerar.
– Om tre år kommer gäddorna tillbaka hit. Då återvänder för att leka här, förklarar han för barnen.
De tycker att det låter som en väldigt lång tid.
Bra upplägg
Johanna Hagström, landskapsarkitekt vid Mariehamns stad, är med på plats för att få med gäddsläppet på film. Materialet ska sedan ingå i en informationsfilm om våtmarken.
Hon är glad över att kvällens evenemang verkar vara uppskattat av alla inblandade och att Fiskevårdsföreningen tog initiativ till att få med 4H.
– Det är precis det här som våtmarken är till för, en plats för pedagogiskt arbete.
Ålands 4H:s styrelseordförande Ingmar ”Pingo” Eriksson är också nöjd med upplägget.
– Det är fantastiskt fint. Vi har en fiskeskola och det här är ett led i det med lite miljö och fiskbiologi, så att barnen får se det från början och inte bara fiska. Vi försöker ha fiskevård med i 4H, säger han.