De senaste 20 åren har antalet ålänningar som studerar i Finland fördubblats. 2021 sökte sig 36 procent av de åländska studerande utanför Åland till Finland.
En av de mest populära skolorna är Svenska handelshögskolan (Hanken). De svenskspråkiga utbildningarna ges i Helsingfors och Vasa, och man pluggar ämnen som företagsledning, finansiell ekonomi och handelsrätt.
Ålandstidningen åkte till Hanken på Arkadiagatan i Helsingfors för att träffa några av de cirka 30 ålänningar som just nu studerar där på kandidat- och magisternivå.
Emil Rönnberg, 23, går sista året på magisterprogrammet och berättar om vilka möjligheter han ser efter examen.
– Det är vanligt att man gör praktik på en firma i Helsingfors, Stockholm eller London. Ibland leder det till att man får jobb direkt efter studierna, säger han.
Emil Rönnberg har bara gott att säga om utbildningen, det fick hans lillebror Noel Rönnberg, 19, att också få upp ögonen för Hanken. I höstas tog han sig in på en av de cirka 300 platserna, trots att söktrycket ska ha varit ovanligt högt.
– När folk kommer hem och berättar om sina erfarenheter, både de akademiska och det som sker utanför skolan, lockar det till sig fler, säger Noel Rönnberg.
Bröderna upplever att många ålänningar söker sig till lärosätena i Helsingfors, de tror att trenden beror på att kompisgäng inspirerar varandra. Svenskspråkiga utbildningar finns också vid Yrkeshögskolan Arcada, Svenska social- och kommunalhögskolan och Helsingfors universitet.
– Hanken är ett av de mest populära valen. Det går i vågor, det började med 95:orna och verkar hålla i sig, säger Emil Rönnberg.
Ålänningar sticker ut
Ännu ett syskonpar på Hanken är Saga Blomqvist, 23, som går tredje året på kandidatprogrammet, och Axel Blomqvist, 20, som går andra året. De berättar att ålänningarna i Helsingfors har tät kontakt med varandra.
– Vi har en egen studentförening, Åländska studentföreningen i Helsingfors. Via den lär man känna många nya ålänningar som man inte kände innan man kom hit, säger hon.
Men de umgås inte bara med varandra utan har också lärt känna många finlandssvenska studiekamrater på Hanken.
– Det ordnas massor av evenemang. Första terminen är det något varje vecka, och mer än så. Man kommer jättelätt med i alla sammanhang, säger Axel Blomqvist.
– Man blir ofta känd som ålänningen, säger Saga Blomqvist.
Så är det, att ålänningarna sticker ut på Hanken. Enligt studerandena är ålänningar är kända för att vara roliga typer.
– Finlandssvenskar är öppna och det är ålänningar också. Det är bra sammanhållning på skolan överlag, säger Jasper Karlsson, 22, som går tredje året.
– Det är lätt att hitta likasinnade. Studielivet i Helsingfors är mycket roligare än i Stockholm, vad jag har förstått, säger Ossian Procopé, 22, som går tredje året.
Knyter kontakter
Det sociala livet är nästan lika viktigt som själva utbildningen, enligt de studerande. De ser studieåren som ett sätt att knyta näringslivskontakter för framtiden.
– Man får ett brett socialt nätverk. Det finns otroliga nätverksmöjligheter på Hanken, säger Jasper Karlsson.
– Många som går på Hanken är ambitiösa och karriärinriktade, vilket är ett värdefullt tillskott i ens nätverk, säger Tim Schauman, 23, som går fjärde året.
Tim Schauman hade bara hunnit gå en termin när pandemin slog till, något som har påverkat studietiden.
– Det var väldigt tråkigt, man hade sett fram emot alla evenemang. Det är först nu allt är på plats igen, säger han.
– Jag håller med, man tappade lite där, säger Ossian Procopé.
– Det var inte studierna i sig som blev lidande, utan det sociala. Men nu har det satt i gång igen med fester och evenemang, säger Emil Rönnberg.
Ingen finska
Flera av de studerande på Hanken sneglade också mot Handelshögskolan i Stockholm. Tim Schauman visste tidigt att han ville gå en utbildning inom ekonomi, och i dag ångrar han inte att valet föll på Helsingfors.
– Hanken är en erkänt bra skola och jämfört med Stockholm är det lättare att komma in. Det finns ett öppet första år där man kan läsa grundkurserna, får man tillräckligt bra betyg där öppnar det ännu en möjlighet att komma in på kandidatprogrammet, säger han.
– Många ålänningar kan vara skeptiska, för de tror att man måste kunna finska. Men utbildningen går helt på svenska, ibland engelska, säger Ossian Procopé.
– Kiitos och moi kommer man långt på, säger Jasper Karlsson.
För de som just nu går och funderar på vilken utbildning de ska söka nästa år kan studerandena rekommendera Hanken.
– Studierna ger en bra grund att stå på när man kommer in i arbetslivet. Man kan bli i princip vad som helst, säger Emil Rönnberg.
– Om man inte vet vad man ska studera ska man välja Hanken för det stänger inga dörrar, allt hålls öppet, säger Tim Schauman.