Har Ålands landskapsregering tillräckligt stort mod för att återinföra vårjakten på ejder och svärta? (Bilden är från arkivet.)
JAKT Landskapets jaktförvaltare Marcus Nordberg har fått kritik från fältet efter intervjun i lördagens tidning. Han känner sig feltolkad när det gäller de fågeljägare som greps vid Sundskären.
-Jag tycker absolut inte att det är bra att folk åker fast för olaga jakt. Däremot tycker jag det är bra att det sker kontroller så vi kan visa för EU-kommissionen att jakten kontrolleras. Det är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva jakt på alfågel under våren, säger han.
Nordberg vill också göra ett nytt försök att förklara varför vårjakten i dess traditionella form numera är förbjuden. Det går tillbaka till 1979 då det så kallade fågeldirektivet skapades för att skydda de vilda fåglarna inom den nystartade unionen, direktivet är ett av unionens äldsta. Det omfattar uppemot 200 olika arter, drygt 60 av dem finns i Finland.
Går att få undantag
Den generella regeln lyder att jakt endast ska bedrivas under de "icke-reproduktiva" tiderna av året. Alltså i praktiken hela våren och sommaren.
-Men direktivet förbjuder inte jakt som sådan, det är möjligt att få undantag undantag, säger Marcus Nordberg.
Det viktigaste undantaget är om det inte anses föreligga "någon annan lämplig lösning" att bedriva jakten.
Det går även att få undantag från den regeln om man av något skäl måste bedriva skyddsjakt. Därför får man till exempel under reglerade former skjuta skarv på Åland under dess reproduktionstid.
Det går också att få undantag "för forskningsändamål", vilket är skälet till att en forskare i vår får fälla 50 alfåglar.
Alfågeln häckar ju inte ens här.
-Nej, men reproduktionstiden anses sträcka sig från början av flytten till häckningsplatsen. För alfågelns del från det den lämnar södra Gotland tills den når Ishavet där den häckar, förklarar Marcus Nordberg.
Kartlagt höstens fåglar
Åland försöker nu bevisa att det inte finns någon annan lämplig lösning att jaga ejder och svärta än under våren. Av lätt insedda skäl. De finns bara på Åland under våren.
Därför har de åländska jaktvårdsföreningarna under två år genomfört en så kallad jaktinventering över hela landskapet.
-De har för vår räkning kartlagt hur många fåglar som kommit inom skotthåll och hur många man överhuvudtaget sett, säger Marcus Nordberg.
De siffrorna har nu skickats för analys och ska förhoppningsvis resultera i en vetenskaplig rapport i höst. Vad siffrorna visar vill Nordberg inte gå in på.
-Jag vill att forskarna ska kunna bilda sig en egen uppfattning, säger han men tillägger:
-Det finns ju goda skäl till att jakten på ejder och svärta historiskt sett bara förekommit under våren...
Österrike trotsar
Det räcker inte bara att kunna peka på "ingen annan lämplig lösning". För att jakt alls ska passa in i fågeldirektivet måste också jakten ske synnerligen reglerat, såväl när det gäller antal som när det gäller urval.
-Det måste finnas ett licenssystem och det måste ske på ett selektivt sätt, alltså bara jaga hannen, säger Marcus Nordberg.
Varför måste land följa alla dessa märkliga direktiv. I Österrike har man nyligen återinfört jakten på morkulla.
-Jag vet, men jag tvivlar på att det är i linje med fågeldirektivet. När någon anmäler jakten tror jag kommissionen vänder sig till medlemslandet och drar det hela till EG-domstolen, samma sak som hände med Åland, säger Nordberg.
Bollen hos LR
Den utredning som nu genomförts på Åland kan vara det som behövs för att en begränsad vårjakt kan återinföras. Men det är långt ifrån säkert.
-Vi måste kunna bevisa att arterna vi vill jaga inte finns här annat än på våren. Det är det vi nu försöker göra, säger Marcus Nordberg.
Det som Åland alltså borde gjort i samband med rättegången 2005?
-Eller helst ännu tidigare. När vi ansökte om medlemskap. Men det är lätt att säga i dag. Man kan också fråga sig varför vi måste bevisa något som alla redan vet.
När utredningen är klar och landar hos landskapsregeringen är det upp till bevis. LR har finansierat arbetet men måste då ta ställning till om man är redo att ta strid mot EU. LR kan återinföra jakten med hänvisning till "ingen annan lämplig lösning". Men då måste man också vara beredd på följderna, kanske en ny domstolsbehandling och potentiella EU-böter.
-Det handlar ju sist och slutligen om en förnuftig användning av en resurs, vår vårjakt, avslutar Marcus Nordberg.
Ålandstidningen