För cirka att ett år sedan skrev Ålandstidningen att vattenförbrukningen på Åland ökade med fem procent 2021 och med drygt fem procent 2022. Förbrukningen hade dessutom fortsatt att öka under januari 2023.
Men när man ser på hela 2023 minskade i stället förbrukningen med 6,5 procent.
Betyder det att förbrukningen är på en bra nivå nu?
– Det är svårt att säga vad som är bra eller dåligt, för vi har inte jättebra koll på orsakerna till den minskade förbrukningen. Det är klart att det är bra att vattenförbrukningen går ner, men vi kan bara spekulera om varför, säger Christian Nordas.
En orsak kan vara att energipriserna var väldigt höga och att många därför duschade mindre. Vissa kanske även sänkte temperaturen på sitt varmvatten för att spara energi.
– En sidoeffekt av det kan vara det som heter legionella, säger Christian Nordas.
Regnade mycket
En annan orsak till den minskade förbrukningen kan vara att det föll mycket regn från och med mitten av juli, vilket ledde till att man inte behövde vattna.
Enligt Christian Nordas känns det nu bättre med vattentillgången än vad det gjorde för ett år sedan. Enligt den nya vattenlagen blir det dessutom tillåtet att tillfälligt underskrida vattennivåerna i dricksvattentäkterna om det behövs.
Ett projekt pågår också som ska göra det möjligt att följa vattenförbrukningen på ett bättre sätt än i dag. Ålands vatten har beviljats 50.000 euro i landskapets budget för att digitalisera vattenförsörjningen.
Bild
800 vattenmätare
En del av det projektet är att installera 800 moderna vattenmätare på landsbygden. Sådana exakta vattenmätare finns redan i Mariehamn, säger Christian Nordas.
– Mariehamn är en föregångskommun när det gäller det här. Söderhamn är en annan sådan kommun, men det är ganska ovanligt. Det har inte varit vattenbrist tidigare. Men nu är det en sak som ligger i tiden.
Utanför Mariehamn mäts vattenförbrukningen en gång per år.
På hela fasta Åland behövs kanske 5.000 nya vattenmätare, säger Christian Nordas.
– Men 800 är en bra början. Sedan får man utöka med fler mätare efterhand.
Projektet startar till hösten.
– Vi har fått ett antal kommuner som nappat på det.