Genom att föra in en plastslang i det gamla spruckna betongröret lagas vattenläckan vid smitfilsbygget på Östra utfarten på ett enkelt sätt.
-Vad jag vet är det första gången det görs här på Åland, säger Per-Åke Pettersson vid Inpro.
VATTEN Metoden heter re-lining och används på många andra ställen i Norden, säger Per-Åke Pettersson, från Inpro som tillsammans med det svenska företaget Vretmaskin gör jobbet åt Tekniska verken. Metoden är både enklare och i många fall även billigare än andra metoder.
Foto: Daniel Eriksson
-Alternativen var annars att borra under Östra utfarten och sätta dit ett helt nytt vattenrör eller att gräva upp vägen.
Båda alternativen skulle bli mer tidskrävande och i viss mån vara mer osäkra.
-Att borra och sätta dit ett nytt rör är väldigt svårt här eftersom marken är mjuk, den består mest av lera. Det är därför lätt att man skär ned i leran i stället för att komma vågrätt igenom, säger Pettersson.
Sprack av belastning
Läckan som nu lagas upptäcktes strax efter påsken då så mycket som 90 kubik vatten rann ut i timmen. I flera omgångar sökte man läckan innan man hittade den mellan Östra utfarten och den nya smitfilen.
-Det blev väl sådan belastning på det gamla röret att det sprack. Det var från 1940-talet och gjort av betong, det tål nästan ingen belastning.
Teknik få in slangen
I lördags svetsade man ihop den nya slangen. Den kommer i tolvmetersbitar och totalt behövs 70 meter. Slangen är av polyetenplast, det bästa materialet i dag, säger Per-Åke Pettersson.
Det gamla betongröret var 200 millimeter invändigt och för att få samma mängd vatten igenom måste polyetenröret ha samma innermått och därmed även ett större yttermått, 250 millimeter.
För att få in det större röret i det mindre krävs det lite arbete. Först för man in en lång räls genom röret, hakar på den nya slangen och drar sedan allting tillbaka genom röret.
-Längst fram sitter knivar som skär upp insidan av betongröret och sedan en "rymmare" som gör att slangen går i.
Bit för bit matas slangen in för att till slut komma ut på andra sidan. Arbetet blev klart under gårdagen och nu ska den nya vattenledningen provtryckas innan man kopplar ihop den med den gamla.
-Kanske kommer Tekniska verken använda sig av den här metoden fler gånger efter det här, säger Per-Åke Pettersson.
Matilda Andersson