Det var i början av juni som Maria Borgström, veterinär vid landskapsregeringen (LR), fråntogs sin rätt att föredra ärenden och fatta beslut. Det skedde genom att avdelningschefen Bengt Michelsson ändrade i social- och miljöavdelningens arbetsordning.
Före det hade veterinären i en rapport ifrågasatt lagligheten i det vetenskapliga laxfisket, som hon anser utsätter fisken för lidande. Hennes chef menade i sin tur att Maria Borgström, genom sitt agerande, visat bristande omdöme:
”Hon hade för avsikt att inleda ett tillsynsuppdrag i LR:s namn, och ville tillämpa en landskapslag om lagen av skydd för djur som används för vetenskapliga försök”, sade han i en intervju i juni.
Kan få följder
Ålandstidningen har begärt ut det besvär Maria Borgström nyligen lämnade till Högsta förvaltningsdomstolen. I det skriver hon att beslutet inte grundar sig på lag, samt att det kan jämställas med ”skiljande från tjänsteutövning, avsättning från tjänst och avstängning från tjänsteutövning”.
Vidare skriver hon att åtgärden att stänga av en veterinär från besluts- och föredragningsrätten på det här sättet inte bara är olagligt utan också innebär en risk att få långtgående konsekvenser för djurhälsan och smittskyddssäkerheten.
Att avdelningschefen i media informerat allmänheten om ärendet ser Maria Borgström som en informell disciplinåtgärd, enligt besväret. Hon konstaterar också att ytterligare en ändring i arbetsordningen gjordes i slutet av juni. Då fick hon nämligen tillbaka beslutanderätten.
Utöver sitt besvär har Maria Borgström även anmält tjänstemän som hon anser hotat och isolerat henne samt utsatt henne för disciplinära åtgärder. Den anmälan ligger nu hos LR:s personalavdelning. Ålandstidningen har sökt personalchefen, men hon är för närvarande på semester. Bengt Michelsson går i pension den 1 oktober, och har semester fram till det.