Det blir inga åtgärder från landskapsregeringens (LR) sida med anledning av de skrivelser som Ålands producentförbund (ÅPF) samt Ålands trädgårdshall (ÅTH) tillsammans med Ålands potatisodlarförening lämnat till LR. Finansminister Mats Perämaa (Lib) beslöt att anteckna skrivelserna för kännedom, utan åtgärder.
I skrivelserna riktar organisationerna kritik mot landskapsregeringens krisstöd till mjölksektorn, som bland annat innebär att ÅCA får 250.000 euro för att rekonstruera en krisande mjölkgård. I skrivelserna läggar man fram betydelsen att även köttbönder och odlare behöver få sin del av krisstödet.
I svaret konstaterar LR att mjölknäringen är i kris och att åtgärderna behövde införas snabbt. LR räknar också upp de stöd som riktats till hela näringen, bland annat el- och gödselstöd. Man skriver också att man stöder livsmedelsindustrin och producenterna med investeringsstöd, likviditetslån och amorteringsfrihet.
ÅPF begär i sin skrivelse att LR gör en internrevision av krisstödet till mjölksektorn. LR svarar att eftersom Landskapsrevisionen är en oberoende myndighet under Ålands lagting kan man inte beställa en granskning därifrån. I stället hänvisar LR till justitiekanslern (JK).
”Justitiekanslern övervakar att myndigheterna följer lagen och fullgör sina skyldigheter.
Medborgarna kan anföra klagomål hos justitiekanslern om de misstänker att en myndighet har handlat på ett lagstridigt sätt.”, skriver man.
”Tillitsrubbning”
Birgitta Eriksson-Paulson, ordförande för ÅPF:s styrelse, säger att man inom styrelsen konstaterat att landskapsregeringen inte tänker vidta några åtgärder med anledning av skrivelsen utan hänvisar till JK om man vill ta ärendet vidare.
– Det är tråkigt, det har blivit en tillitsrubbning när man tycker att någon annan gynnas. För att vi skulle komma vidare skulle det varit på sin plats med att en revision skulle klargöra om det skett något misstag eller oegentligheter från landskapets sida, om man särbehandlar någon enskild producent, eftersom det verkar finnas sådana som tycker att det skett någon typ av särbehandling.
Birgitta Eriksson-Paulson säger att styrelsen inte tänker ta ärendet vidare till JK, men att det när det är ekonomisk utsatta tider tenderar lätt att bli spänningar mellan de olika produktionsgrenarna inom lantbruket.
– Det finns också en misstro mot landskapet. Det som vi ville var att få en punkt i diskussionen. Det gynnar ingen att hela sektorn går och bubblar och har åsikter och misstro. Det stärker inte oss. Vi är så pass utsatta att vi behöver vara enade och starka.
Finns det en spricka mellan mjölksektorn och resten?
– Ja, det tenderar att bli sprickor mellan produktionsgrenarna när det är ekonomiskt utsatt läge, då blir det svårare att se helhetsbilden och komma överens.
Lämnar ni ärendet nu?
– Vi konstaterar att det här blev resultatet och att vi önskat något annat.