Ålands kulturdelegation har under åren 2012-2022 beviljat Teater Alandica 260.000 euro i bidrag. Anita Husell-Karlström har suttit sju år i delegationen, den senaste mandatperioden som ordförande. Så här kommenterar hon avslöjandena om Teater Alandica:
– Det här är inte bara en förenings problematik, kan man tänka, utan ett samhällsfenomen vi behöver jobba med. Naturligtvis är det inte acceptabelt.
Hur ser du på att kulturdelegationen beviljat så mycket pengar till en förening där en så här gränslös kultur kunnat frodas?
– Vi har beviljat mycket pengar till många goda kulturprojekt och många fina föreställningar som många ålänningar och andra fått ta del av. Att det sedan sker sådant här har vi ingen möjlighet att kontrollera. Det kommer fram när människor blir visselblåsare, vi är ingen tillsynsmyndighet när det gäller föreningarnas interna göranden. Vi har inget lagstöd för det.
Anita Husell-Karlström tillägger att man följer regelverket för utbetalning av Pafmedel. I övrigt ser man bara på de ekonomiska bitarna, menar hon.
I regelverken står bland annat att man ska gynna verksamheter som är hållbara, ”Välmående människor vars inneboende resurser växer” är ett av kriterierna för detta.
Är Teater Alandicas verksamhet hållbar?
– Tittar man på social hållbarhet så kan man inte anse att det är hållbart. Det är en sak vad vi begär in, men hur föreningarna förverkligar det i verksamheten har vi inte insyn i.
Har inte nåtts av rykten
Har kulturdelegationen känt till oegentligheterna inom Teater Alandica?
– Nej, det här kommer som en fullständig överraskning. Vi hade uppfattningen att han (Robert Liewendahl, reds anm) tillsammans med styrelsen skulle utreda det som framkom i våras.
Har ni aldrig nåtts av ryktena?
– Jag kan inte svara på vad enskilda ledamöter har nåtts av för rykten och vad som pratas.
Har du nåtts?
– Nej, ingen har sagt till mig att det varit på det här sättet.
Det här har varit känt i framför allt kulturkretsar under lång tid. Hur har ni kunnat undgå det?
– Vi bereder ärenden. Det här är inget man tar upp när man diskuterar bidrag eller föreningsstöd, då fokuserar man på hur vi får ut mest av de Pafpengar vi fördelar.
Har ni blundat för problemen?
– Jag tycker inte att vi har blundat för problemen. Vi tog tag i det när vi nåddes av uppropet i våras. Ingen har kommit fram från föreningslivet och sagt att det är ett bekymmer.
Finns det anledning till självkritik?
– Jag ser inte riktigt vad vi skulle ha kunnat göra om ingen meddelat att så är fallet. Det här har inte varit polisärenden eller så förrän i våras. Jag har svårt att se hur vi skulle ha kunnat ta upp det som ett ärende.
Kan styra med pengar
De verksamheter som beviljas bidrag av kulturdelegationen ska lämna in en redovisning ett år senare. Någon fullständig redogörelse handlar det inte om – det finns heller inga resurser att göra så omfattande granskningar från landskapet sida – men man gör stickprov.
Landskapets specialsakkunniga i jämställdhet och integration, Kristin Mattsson, har redan inlett arbetet med att se över regelverket. Det behövs, anser Anita Husell-Karlström.
– Det är inte hållbart att ha det på det här sättet. Vi vill ha en övergripande diskussion. Mer fokus på strukturer och tystnadskultur, och hjälpa föreningarna att komma vidare.
Om delegationen hör att något inte står rätt till, hur agerar ni då?
– Det är ofta tjänstemannen som begär in kompletteringar, delegationen kan också ställa frågor kring ansökningar. För det mesta handlar det om ett förtydligande om hur man vill använda pengar. Vi inte haft ärenden där man skulle ha någon sorts misstanke om oegentligheter. Vi är ingen tillsynsmyndighet och kan inte agera på rykten.
Anita Husell-Karlström ska vara med på dagens möte som minister Annika Hambrudd (C) kallat till. Hon hoppas det ska leda till mer hjälp till föreningarna om hur de ska lyfta liknande frågor, men också mer ändamålsenliga kriterier för utdelning av Pafmedel. Hur ska man säkerställa att människor inte blir utsatta?
– Det är bra om vi bryter tystnaden kring sådant här, och det är bra att vi blir medvetandegjorda om att det inte är bara rykten alla gånger. Vi måste få bättre processer. Ingen av oss kan styra över föreningslivet, men vi kan säkert styra med pengarna.