– Det är en stor, stor utmaning. Men vi är tidigt på bollen och har en bra dialog med både Svenska kraftnät och Fingrid. Om man tittar på det rent generellt i Sverige och Finland för havsbaserad vindkraft är det svårt att få in de kapaciteter som olika projekt planerar. Det är trångt, men vi jobbar målmedvetet med lösningar redan nu och har för stunden inga röda flaggor i detta arbete, säger Anders Wiklund.
Hurdana lösningar då?
– Det kan jag inte riktigt gå in på, men det gäller anslutningar både till Sverige, Finland och Åland, samt därtill kopplad energilagring.
Men ni är alltså inte oroliga för att nätsituationen i Sverige och Finland kan försena tidtabellen?
– Oroliga är vi. Men det är mer kopplat till hur snabba Åland kan vara på att dra nytta av det här, innan arrendena är utdelade av landskapsregeringen kan man inte vara säker på anslutningarna till Sverige och Finland, vi har många andra projekt i vatten utanför Åland som vi konkurrerar med. Det behöver finnas en hastighet i projekten. Sedan beror tidtabellen i slutändan på flera saker. Nätsituationen är en jätteviktig fråga och ett frågetecken. Jag kan inte säga hur lösningarna kommer att se ut men vi har som sagt en bra dialog med Svenska kraftnät och Fingrid. I dag är vi positiva och ligger bra i fas. Vi är i ett tidigt skede av processen där mycket arbete kvarstår.
Finns det något självändamål i att kommunicera ut optimistiska prognoser?
– Vi vill ju helst av allt ha de första turbinerna i gång redan innan 2030. Vi har en energikris och planeten skriker efter det här. Därför behöver man ha bråttom.
Kan elnätssituationen hota genomförandet av projekten på något sätt?
– Absolut, det kan påverkas av beslut i Sverige och Finland, men framför allt av om Åland segar i arrendebesluten då företag inte kan få tillstånd att koppla in till Sverige och Finland utan arrenden på plats. Det är klart att ett projekt kan sättas på paus om man kör fast fullständigt, men det är inget som är aktuellt just nu när vi gör bra framsteg i processen.
Anna Häger som är regionchef på Ilmatar Offshore är inne på samma spår.
– Tittar vi på att föra in ren energi i elnätet finns det begränsningar. Därför kollar vi också på power-to-X-lösningar. I framtiden kan vi inte ha ett energisystem där vi bara tittar på en lösning. Att elnätet inte fullt kommer att stå redo betyder inte att det inte finns behov av andra energibärare som till exempel vätgas.
Så ni känner ingen oro kring nätsituationen i Sverige och i Finland?
– Inte till den grad att vi ser någon anledning att dra ner på tempot eller avvika från vår målsättning.
Men det primära målet är väl ändå att producera el som förs in i elnätet?
– Ja, vi är ju en aktör som producerar och säljer el. Men vi är också en aktör som vill vara med och bygga upp framtidens energisystem.