I juli skrev Ålandstidningen om att Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM utfört en granskning av Kommunernas socialtjänst, KST:s boendeenheter som erbjuder heldygnsomsorg för personer med funktionshinder.
Under våren har inspektioner genomförts vid fem av KST:s tio boenden och bland annat påpekade då ÅMHM att behörig personal måste finnas på plats under alla klockslag. Boendeenheterna hade själva i sina inlämnade synpunkter till ÅMHM informerat om att det kan vara svårt att hitta behörig personal till nattpass under ordinarie personals semestrar samt att obehörig personal i enstaka fall varit tvungen att jobba ensam.
– Det är tufft att hitta behörig personal i samband med semesterperioder men det är inte okej att ha obehörig personal på plats själv, sade Mikael Granholm, social- och hälsovårdsinspektör vid ÅMHM då till Ålandstidningen.
Inte så vanligt
Camilla Dalmyr är boende- och sysselsättningskoordinator på KST och hon säger att det inte hör till vanligheterna att obehörig personal är ensam nattetid på boendena.
– All ordinarie personal är behörig men vi använder oss även av inhoppare. De är guld värda och ingen skugga ska falla över dem, säger Camilla Dalmyr.
Hon säger att om man bara ser till lagtiftningen så är den inte specifik i hur den ska tillämpas.
– Det står till exempel inte om enskilda arbetspass eller så utan att ”kommunen/kommunalförbundet skall ha ett tillräckligt antal yrkesutbildade personer inom socialvården samt annan personal som deltar i klientarbetet” och det menar vi att vi har. Vi är jättenoga med att planera arbetet så att vårdmoment som kräver utbildning inte hamnar på outbildad personal. Främst gäller det medicinhantering.
Hon skulle inte säga att det är väldigt vanligt att det förekommer att outbildad personal är ensam nattetid.
– Nej, vi försöker lösa det så att en behörig finns på plats eller att till exempel hemsjukvården kan ta hand om medicinmomenten. På flera enheter är inte vårdbehovet nattetid särskilt stort. Men visst är det svårt att få tag i behörig personal. Antingen är de redan i anställning eller så har de valt ett annat yrke.
Hon säger att närvårdaryrket borde få ett uppsving både vad gäller lönerna och statusen, men att det då blir mer en politisk fråga.
Tydliga vårdplaner
Camilla Dalmyr uppfattar inte det hela som ett väldigt stort problem.
– Vi har tydliga direktiv, handlings- och genomförandeplaner och enskilda vårdplaner som vi följer för alla moment.
Bemanningen kommer troligtvis också framöver att vara en utmaning.
– På vissa enheter kan det fortsätta att vara svårt. Men mer samarbete mellan enheterna och planering ska kunna förhindra att det sker väldigt ofta.
Ytterligare fem av KST:s boenden ska granskas av ÅMHM i höst.
– Flera av de boenden som ska granskas ligger i anslutning till något annat av våra boenden. Finns det andra avdelningar i närheten blir det inte lika svårt med bemanningen.