Den 18 september släppte Hufvudstadsbladet (HBL) en granskning om föreningen Teater Alandica där flera personer berättade att regissören och dåvarande ordförande Robert Liewendahl utsatt personer i teatergruppen för oönskat beteende.
Sedan dess har Ålandstidningen, liksom andra mediehus, försökt få svar på en rad frågor av övriga styrelsen utan att lyckas. Ett par gånger har korta pressmeddelanden skickats, men några följdfrågor har man inte velat svara på.
I går höll Teater Alandica medlemsmöte med 16 personer närvarande. Till ny ordförande valdes Jonas Danielsson, enhälligt som enda förslag. Övriga styrelsen sitter kvar och en vice ordförande ska väljas nästa möte.
Skriverierna diskuterades vid medlemsmötet, berättar Jonas Danielsson som nu är redo att svara på våra frågor.
– Det har varit väldigt tungt för hela styrelsen, men vi börjar komma ur det och jag känner att styrelsen blivit mer sammansvetsad och jag tror att vi kommer starkare ur det här på alla sätt och vis. Vi har hoppet och ser med tillförsikt på framtiden.
Diskuterar namnbyte
Hur ser medlemmarna på framtiden?
– De tycker att vi ska fortsätta kämpa, producera och inte gömma oss. Att vi ska visa framfötterna.
Diskuterades ett eventuellt namnbyte? Googlar man Teater Alandica i dag kopplas föreningen snabbt samman med de skriverier som varit.
– Det lyftes på mötet och vi hade diskussioner kring det. Men inga beslut togs och det är inte omöjligt att frågan lyfts på nytt.
Varför valde ni att inte svara på våra frågor när HBL släppte sin granskning?
– Ja, vad ska man säga. Det känns som att det var mycket sensationsjournalistik som vi inte ville bidra till.
Tystnad kan ju också tolkas som att ni döljer något.
– Den diskussionen har vi också haft. Det är ett tveeggat svärd det där. Det var ett beslut som styrelsen tog när det stormade som mest, att inte ge några kommentarer. Det här var ingen akut nyhet, det var sensationsjournalistik och då tyckte vi det var bättre att prata om det vid ett senare tillfälle.
Inte sett något
Du beskriver tiden för publiceringarna som en tung period för styrelsen. Kan du utveckla det?
– För det första har vi ju det senaste året haft fem stora produktioner. Vi har verkligen jobbat extremt mycket och på gränsen till vad man klarar av. Vi har ju alla jobb och gör det här på fritid och helger. Redan där var det ganska max av vad vi klarar av, och så kom skandalerna på det. Då blir det väldigt tungt.
Men ni valde ändå alla att fortsätta i styrelsen?
– Teater Alandica är en institution som är större än enskilda medlemmar. Vi har medlemmar att ta hänsyn till och också publiken.
Efter HBL:s granskning meddelade Teater Alandica i ett kort pressmeddelande att Robert Liewendahl steg åt sidan som ordförande och som regissör för den kommande pjäsen ”En julsaga” som i sin tur skjuts fram till hösten 2023.
Det framgick aldrig vad som föregick att han slutade, gjorde han det på eget bevåg, eller sparkades han?
– Artikeln kom ut söndag morgon klockan 05.00. Klockan 15.00 samma dag hade vi ett extra styrelsemöte där ordförande avgick av egen vilja. Snabbare än så hade ingen kunnat agera.
Kände ni till anklagelserna mot Robert Liewendahl?
– Styrelsen har inte sett något av det som påståtts.
Även om ni inte sett något själv, har någon berättat för er?
– Det har inte lyfts upp till styrelsen.
Styrelsen för Teater Alandica
Ordförande: Jonas Danielsson.
Vice ordförande: Väljs nästa styrelsemöte.
Sekreterare: Jessica Öhman.
Kassör: Wincent Westerback.
Övriga ledamöter: Jan-Erik Berglund, Catrin Finnerman, Tina Sjövall
Vill ha låg tröskel
Ålandstidningen avslöjade efter HBL:s publicering att en person i styrelsen fått sitta kvar trots att hen samtidigt utreddes för våldtäkt. Åklagaren beslutade i september att inte väcka åtal. Styrelsen meddelade i ett pressmeddelande då att man inte kände till anklagelserna mot ledamoten.
– Det kom som en överraskning för alla i styrelsen, säger Jonas Danielsson utan att vilja gå vidare in på hur man agerade när det blev känt.
– Det är inget vi behöver diskutera i media om.
I våras gjorde 34 kvinnor ett upprop om en osund teaterkultur där oönskat beteende och gränslöshet inte är ovanligt på scen och bakom kulisserna. Efter det inledde Tetater Alandica ett samarbete med företaget Ekvalita och Feministparaplyet för att få till ett jämställdhetsarbete.
– Det har löpt på fantastiskt bra, de besitter en gedigen kunskap och har arbetat tätt med oss sedan i våras. Senaste mötet hade vi i torsdags. Nu har vi verktyg och är beredda i framtiden om det kommer upp saker att ta tag i. Det ska vara en låg tröskel att komma till styrelsen om något är opassande.
Är det bra att de här frågorna om en osund teaterkultur kommit upp till ytan?
– Det är väl så att den här kulturen finns i hela samhället, det är ett samhällsproblem och inte något som bara finns inom en enskild förening eller arbetsplats. Vi känner oss väldigt stärkta och att vi absolut tar det här på allvar. Visst håller vi på att förändra en hel kultur och vi hoppas att övriga följer efter oss.
Samarbetet med Ekvalita och Feministparaplyet fortgår.