Hanna Lundström öppnade gymmet Vibe i Godby den 1 januari i fjol.
– Vi blev då norra Ålands första och enda kommersiella och bemannade gym.
För det första året satte hon upp ett mål om att nå 100 medlemmar. Men nu har man redan nått 200, och medlemmarna kommer från hela Åland.
– Mest från Finström och de angränsande kommunerna, men vi har också medlemmar från västra Åland och Lemland.
En av dem som under året tränat på gymmet är Jan-Erik Karlsson.
– Ja, och ända sedan jag började här har jag gillat känslan i gymmet. Eftersom vi är bekanta sedan tidigare har jag även varit med och hjälpt till en del, berättar han.
Blev delägare
Hanna Lundström säger att hon efter den goda starten snabbt började tänka på hur hon kunde utveckla verksamheten.
– Och då konsulterade jag Jan-Erik eftersom han har en hel del erfarenhet som företagare. Då visade det sig att han var intresserad av att bli en del av Vibe.
Gymmet är i dag nästan 300 kvadratmeter stort och förutom delägarna har man en anställd. Dessutom håller flera instruktörer, en osteopat, en kostrådgivare och en personlig tränare till i lokalerna.
– Vi har satsat på att bygga ett gym som är bra för funktionell träning, säger Hanna Lundström.
Expanderar med OCR
Sedan Hanna Lundström och Jan-Erik Karlsson inledde samarbetet har man funderat på hur verksamheten kan utvecklas, och eftersom det fanns möjlighet att hyra ytterligare 170 kvadratmeter yta i anslutning till det befintliga gymmet håller man nu på att bygga Ålands första riktiga OCR-bana.
OCR, eller obstacle course running, är en sport där utövaren till fots ska övervinna olika hinder. I dag finns ingen utpräglad OCR-bana på Åland.
– Och vi är båda intresserade av sporten och kände att vi ville pröva på något nytt och kul, säger Hanna Lundström.
För närvarande håller man på att renovera utrymmena. Väggar och mattor ska sättas på plats och därefter bygger man upp hindren. Banans hjärta kommer att vara en så kallad monkey bar, alltså en horisontellt monterad ”stege” från vilken det går att hänga. Själva hindret kan sedan utrustas med alla möjliga typer av föremål som utövaren kan utmana sig själv med att klättra i.
– Vi satsar mycket på variation och ombytlighet, så alla som tränar här kommer själv att kunna flytta och modifiera hinder, säger Jan-Erik Karlsson.
Förhoppningen är att den nya OCR-banan ska kunna öppna den 15 mars.