Det är Allas Sea Pool, Helsingfors stad och försäkringsbolaget Fennia som stämmer Viking Line för händelserna i januari 2022 när Gabriella krockade i kajen i Helsingfors och skadade bastubyggnaderna vid kajen.
Viking Line skriver i sitt svaromål till Helsingfors sjörättsdomstol att yrkanden på skadestånd för oaktsamhet eller strikt ansvar inte kan användas för kollisionen med kajen eftersom Gabriella uppfyllt alla krav på såväl säkerhet som teknik. Det förekom inga brister i underhållet och varken befäl eller besättning kunde ha förutsett kollisionen, skriver man.
Detta har hänt
• Den 12 januari 2022 körde Viking Lines ms Gabriella in i kajen i Södra hamnen i Helsingfors och skadade bastubyggnaden vid Allas Sea Pool.
• I februari 2022 hölls sjöförklaringen i Helsingfors tingsrätt. Där konstaterade man att issörja stockade till ena bogpropellerns tunnel som i slutändan ledde till överbelastning av elsystemet, vilket gjorde det svårt att styra fartyget. Det var aldrig någon blackout, konstaterade man.
• I oktober 2022 kräver Allas Sea Pool Viking Line på 2,7 miljoner euro i skadestånd. Viking Line tillbakavisar kravet.
• I februari 2023 lämnar Allas Sea Pool en stämningsansökan till Helsingfors tingsrätt där man kräver tre miljoner euro i skadestånd.
• Sedan dess har även Helsingfors stad och försäkringsbolaget Fennia sällat sig till dem som vill ha skadestånd.
• I juni 2023 anhåller Viking Line om att rättsprocessen ska ske i Ålands sjörättsdomstol, men får avslag. Helsingfors sjörättsdomstol, den andra i landet förutom den på Åland, behandlar nu ärendet.
• I maj 2024 lämnar Viking Line in svaromål till samtliga tre rättsprocesser och anhåller om att alla tre yrkanden ska behandlas i samma rättsprocess.
Viking Line hänvisar till Olycksutredningscentralens Otkes rapport som konstaterar att det var en extrem och oförutsägbar händelse.
För hög summa
Rederiet skriver också att skadeståndskravet är för högt och begär utredningar över kostnader samt ritningar för både bastubyggnaderna och kajen. Ersättningskraven kan inte innehålla summor för utbyggnad eller förbättringar av vare sig kajen eller poolanläggningen, skriver man.
Allas Sea Pool och Helsingfors stad vill rubricera händelsen som oaktsamhet, medan Fennia hävdar att det handlar om den juridiska termen strikt ansvar. Det innebär att en part svarar för skador oavsett om det finns eget eller annans vårdslösa eller uppsåtliga handlande i grunden. Strikt ansvar kan inte användas på ett bolag som sysslar med handelssjöfart, menar Viking Line och tillbakavisar Fennias motivering att handelssjöfart klassificeras som farlig verksamhet.
Rederiet anhåller också om att alla tre mål ska behandlas samtidigt.
Senast den 30 september ska Allas Sea Pool, Helsingfors stad och Fennia bemöta Viking Lines svar. Därefter bestäms tidpunkt för förhandlingar.