Omsättningen under det tredje kvartalet uppgick till 152,9 miljoner euro och för årets nio första månader är siffran nu 379,2 miljoner euro. För kvartalet något lägre än i fjol men för året så här långt nästan tio miljoner euro mer – trots att man under större delen av 2023 trafikerat med två fartyg färre än 2022. Rörelseresultatet uppgår så här långt i år till 52,4 miljoner euro, av vilka två tredjedelar kommer från det tredje kvartalet. I det ingår i och för sig en positiv resultateffekt om 8,6 miljoner euro från försäljningen av Rosella, men Jan Hanses konstaterar oaktat det att resultatet är både över förväntan och mycket starkt.
– Visst är vi nöjda. Trenden från i fjol har hållit i sig. Vi har följt den affärsplan som sattes upp men kontinuerligt presterat lite bättre än väntat trots att vi lever i en tid då kundernas privatekonomi blir alltmer ansträngd.
Vinsten efter skatt var för niomånadersperioden 34,6 miljoner euro, jämfört med 11,4 miljoner euro 2022.
Förklaringen till siffrorna är enligt Jan Hanses att Viking Line kunnat höja priserna och att passagerarsiffrorna fortsatt varit starka.
– Det är i sin tur ett resultat av de anpassningar och effektiviseringar som vi gjort. Marknaden har tagit emot vårt erbjudande bra.
26,6 miljoner
Antalet passagerare på koncernens fartyg ökade under rapportperioden med knappt hundra tusen till 3,82 miljoner och på den för rederiet så viktiga Åbo-Stockholm-rutten var marknadsandelen över 73 procent. Jan Hanses säger att närturismen gått starkt och att Viking Lines fartyg varit intressanta för kunderna. Under sommarmånaderna juni–augusti reste närmare 1,8 miljoner passagerare med Viking Line.
– Under högsäsongen var fartygen mycket högt belagda.
Över hela trafikområdet sjönk dock marknadsandelen något men på fraktsidan ökade den i stället från 87.408 till 93.565 enheter, och andelen därmed från 14,4 procent till 16,7 procent.
En annan förklaring till resultatet är att flottan blivit billigare i drift när äldre fartyg fasats ut. Kostnaderna för bunker har dessutom varit på en lägre nivå än väntat, även fast nivån ur ett historiskt perspektiv fortfarande är hög. Rederiets kostnader minskade under perioden från 340 miljoner euro till 315 miljoner euro och det förklaras framför allt av att bränslekostnaderna under perioden minskade med nästan 37 procent.
Med anledning av de stigande bränslepriserna efter Rysslands invasion av Ukraina införde Viking Line i fjol ett bränsletillägg som ännu finns kvar, men enligt Jan Hanses finns det i nuläget inga planer på att ta bort det. I stället kommer det sannolikt att struktureras om till någon form av utsläppstillägg eftersom sjöfarten blir en del av EU:s system för handel med utsläppsrätter, EU ETS, efter årsskiftet.
Viking Line räknar med att det kommer kosta ungefär 16 miljoner euro per år när systemet implementerats fullt ut 2026 och ännu mer efter att det tidsbestämda ö-undantaget upphör 2030. Eftersom systemet införs gradvis gäller dock att 40 procent av emissionerna inkluderas under 2024 och för Viking Line skulle det betyda kostnader på sex till sju miljoner euro nästa år. Kalkylerna bygger på att priset per utsläppsrätt förblir på ungefär samma nivå som i dag.
Betyder det att tillägget kommer att höjas ytterligare?
– Det måste man nog räkna med.
Samarbete med Gotlandsbolaget
Just frågan om framtida bränslen och arbetet mot ökad energieffektivitet är enligt Jan Hanses, tillsammans med samarbetet med Gotlandsbolaget, Vikine Lines två huvudfokusområden. Viking Line och Gotlandsbolaget bildade i somras ett gemensamt bolag i syfte att erbjuda kryssningar med tidigare Birka Stockholm. Viking Line köpte under det tredje kvartalet också halva fartyget för 19 miljoner euro och i slutet av augusti godkände konkurrensverket i Sverige samarbetet.
– Det är fortsättningsvis ett pågående arbete och vi kommer att informera mer när vi har mer att berätta, säger Jan Hanses.
När det gäller den av ålänningarna så efterfrågade Kapellskärstrafiken finns i nuläget inte något nytt att säga.
– Läget är detsamma som tidigare. Det finns inga konkreta planer på att sätta i gång någon trafik men skulle ett attraktivt tonnage till bra pris dyka upp kunde situationen förändras. Men just nu finns det inga sådana alternativ.
Större i Eckerö
Under året har Viking Line också fortsatt beta av skulder enligt plan och de långfristiga räntebärande skulderna uppgick den 30 september till 158,9 miljoner euro, jämfört med 219,6 miljoner euro ett år tidigare. Stigande räntor har påverkat finansnettot negativt men enligt Jan Hanses är situationen på inget sätt oroande.
Viking Line har under det tredje kvartalet också fortsatt köpa aktier i Rederi Ab Eckerö. Sedan Ålandstidningen senast skrev om saken i slutet av september har ytterligare drygt 1.500 aktier förvärvats och ägandet uppgår nu till 19,55 procent. Innehavet värderas i Viking Lines balansräkning till 14,2 miljoner euro.
Viking Lines utsikter för 2023 är fortsättningsvis att resultatet förväntas bli betydligt bättre än 2022.