Häng med bakom kulisserna på gästande Cirkus Maximum. Här finns enorma elefanter, morgontrötta kinesiska akrobater och en clown som oroar sig för att blöda på barnen.
CIRKUS 12-åriga cirkusbarnet Ebba Frank tar med Ålandstidningen på en spännande tur på ett cirkusområde som långsamt vaknar till liv och förbereder sig för dagens första föreställning.
Elefanterna Jenny, Jongla och Lara är stora där de står och äter sitt hö.
-Vad snälla ögon de har, säger fotografen.
Undertecknad kan inte annat än hoppas på att hon har rätt, det är nämligen bara ett smalt rep som håller elefanterna avgränsade från resten av cirkusområdet.
Ebba är inte rädd för de stora djuren.
- Min pappa Anton Frank är djurskötare här på cirkusen, så jag har växt upp med elefanter som husdjur.
Ett riktigt cirkusbarn
Ebba kommer från en riktig cirkusfamilj.
- Min farfar har världens största indiska elefant nere på sin cirkus i Tyskland.
Under föreställningarna går Jenny, Jongla och Lara, som är inhyrda för året från en annan cirkus, runt i ring, tar tag i varandras svansar och sätter sig slutligen på en pall.
Cirkusområdet är fullt med andra djur som tvättas inför föreställningen klockan 14.00. Ponnyhästarna står lugnt och blir avspolade medan zåsnorna, en märklig blandning mellan, just det, zebra och åsna, står och väntar på sin tur.
Kamelerna har dock inte fått komma med till Åland.
-Vi måste ändå boka upp två egna färjor för att ta oss hit, säger Ebba.
Kinesiska akrobater
Vill ni träffa ryssarna eller kineserna nu? frågar Ebba.
Ålandstidningen väljer kineserna och ledsagas till området söder om skejtparken där artisterna slagit läger.
Längs väggarna ligger tomma ölburkar och popcornsdoften är ersatt av stanken från urin.
Vi träffar Andy, akrobatgruppens översättare. Han åker jorden runt tillsammans med akrobaterna Kenny, Tony, Dugang och LiuJingang.
Akrobaterna sover för tillfället, men är tio minuter senare uppe och blir fotograferade.
-Vi har tränat i mer än ett halvår på vårt fem minuter långa nummer som publiken verkligen uppskattar, säger Andy.
Varje år turnerar Cirkus Maximum sex månader och varje år byts merparten av artisterna ut, eftersom den återkommande turnéplanen kräver ständig förnyelse av innehållet.
Polsk trumpetare
Inne i cirkustältet står trumpetaren och orkestermedlemen Pavel Seczepeniec från Polen och värmer upp så det står härliga till.
Pavel, som är en av två trumpetare i den nio personer starka orkestern, har turnerat med Cirkus maximum i elva år.
Har du någon favoritdel av föreställningen?
-När vi spelar inledningsmelodin!
Vältränad clown
Don Christian är en av cirkusens clowner. Utan påmålad clownmask och med en kaffemugg i handen är det första intrycket hur vältränad han är.
Är det ett fysiskt krävande yrke du har?
- Absolut, väldigt krävande. Vi löptränar mycket, men tränar också på att falla och ramla omkull utan att skada oss. Många tror att clowner bara går runt och fånar sig men det är ett väldigt hårt jobb.
Don Christian ångrar ändå inte sitt karriärval en sekund.
-Visst, det kan vara jobbigt att sätta på sig allt smink och sen gå ut i manegen när det är 40 grader varmt, men när jag får se barnens ansikten är det inget jobb längre, då är det ett rent nöje.
-Här får vi applåder och folk skrattar åt oss, vilken kontorsarbete får applåder för sina insatser?
Blodig historia
Men clownyrket har onekligen sina baksidor. Att få publiken att skratta utan att prata med dem kräver fysiska påhitt utöver det vanliga, något som kan resultera i skador.
-Jag är inte rädd för att skada mig invärtes, jag har så mycket adrenalin i kroppen under mitt nummer att jag ändå inte känner någonting, men jag vill absolut inte börja blöda inför barnen.
Don Christian berättar att han en gång under ett uppträdande sprang in i en pelare och spräckte ena ögonbrynet.
- Jag började blöda, så jag sprang ut från manegen och torkade bort blodet. När jag sedan kom in igen så började det pumpa ut massvis med blod, jag såg ut som clownen "It" från Stephen Kings skräckfilm!
Många barn drömmer om att bli clowner, hur lyckas man?
- Det är hårt jobb som gäller, men det finns massor med workshops man kan fara till och lära sig. Men stanna kvar i skolan och lär er ett vanligt yrke först, man vet aldrig vad som kan hända i livet.
Var du "klassens clown" då du själv gick i skolan?
- Haha nej, det där är ganska roligt. De som var clowner på den tiden är nu jurister och kemister, i slutändan fick de ganska tråkiga jobb!
Ålandstidningen