Alandica Shipping Academy erbjuder kurser för sjöfarare och marknadsför grundutbildningar inom sjöfart på gymnasie- och högskolenivå genom Ålands gymnasium och Högskolan på Åland. Enligt Kristoffer Joelsson, chef på Alandica Shipping Academy har söktrycket till den gymnasiala sjöfartsutbildningen varit högt.
– Efter ett tapp av ansökningar under coronatiden ser vi nu att intresset för sjöfart har ökat igen, vilket brukar hända när man ser att arbetsmarknaden har brist på arbetskraft, säger han och syftar till att sjöfartsbranschen har skrikit efter personal till sina fartyg.
– Under exempelvis Almedalsveckan hade vi svårt att hitta personal till vårt eget fartyg Michael Sars, eftersom de allra flesta av våra studeranden har fått jobb på andra fartyg, säger han.
Till högskoleutbildningarna har dock ansökningarna inte haglat in lika mycket, och allt fler ålänningar som är intresserade av sjöfartsyrken väljer att söka sig till utbildningar i Finland. Detta är något som Kristoffer Joelsson är medveten om.
– Det brukar gå i popularitetsvågor, men många ålänningar vill ju åka bort från ön och se något nytt, så det är inte alls säkert att även om utbildningen på Åland hade varit intressant för den sökande kanske de hade valt att flytta från Åland ändå. Men man kan absolut jobba hårdare för att redan på gymnasialstadiet få åländska studerande intresserade av våra åländska högskoleutbildningar, säger han.
På Alandica Shipping Academy jobbar man också för att göra utbildningen och Åland så attraktiva som möjligt för studerande utifrån.
– Vi har projektanställt marknadsföringsresurser som ska beskriva Åland som en destination, och att personer intresserade av sjöfart ska känna ”vill jag studera och jobba med sjöfart så är det Åland som gäller”, säger han.
Enligt Heidi Pichlers studie anser flera arbetsgivare att det tar för länge för studerande att komma in i branschen, gör ni som utbildningsorganisation något åt detta för tillfället?
– Vi håller på att titta på olika möjligheter tillsammans med våra samarbetspartners Ålands yrkesgymnasium och Högskolan på Åland. Detta är något som främst skulle gälla de lägre vakanserna eftersom andra högre yrken kräver en viss längd på utbildningen.
– Vi vill också jobba för att utbildningen ska vara så bred som möjligt och att sjöfartsyrket öppnar många dörrar. Man måste inte vara tvingad ut till sjöss bara för att man studerar sjöfart, utan man kan också jobba i land i ett senare skede. På så sätt kan sjöfartsutbildningen bli mer attraktiv, säger Kristoffer Joelsson.