Tankar på att knyta ihop det estniska och det finländska järnvägsnätet med en tågfärja har funnits i många år men av olika orsaker har det aldrig förverkligats. Sedan en tid tillbaka har det estniska bolaget Paldiski hamn och järnvägsbolaget Operail emellertid dammat av de gamla planerna.
– De vill knyta ihop det finländska järnvägsnätet med det estniska och i förlängningen det europeiska med en snabb och effektiv förbindelse, säger Kaj Jansson som sedan årsskiftet tillsammans med Yngve Mörn är med och driver projektet.
– Vi blev kontaktade tack vare den erfarenhet vi har som fartygsbyggare. De letade efter internationell erfarenhet, säger Yngve Mörn.
Kombinerad färja
Projektet drivs av bolaget Fennorail som är registrerat på Åland. Ägare till bolaget är Kaj Jansson, Yngve Mörn, den finländska företagaren Andreas Heikkilä och Paldiski hamn med det sistnämnda som största ägare.
– Och med bakom finns alltså Operail som är ett statligt bolag. Det finns en vilja inom den estniska regeringen att den här trafiken ska utvecklas, säger Yngve Mörn.
Trafiken med det nya fartygskonceptet, en kombinerad tåg- och lastbilsfärja, håller nu på att sättas upp i bolaget. Konsultbolaget Deltamarin har anlitats för att ta fram ritningar på fartyget.
– Vi har egentligen allt material vi behöver för att skicka ut det till varven och få det prissatt, säger Kaj Jansson.
Hur mycket kostar det att sätta upp den här linjen?
– Vi uppskattar att fartyget kostar cirka 100 miljoner euro. Därtill krävs investeringar i hamnarna. I Paldiski hamn räknar vi med drygt fem miljoner och på den finska sidan lär det bli ännu mer. Vi har inte gjort klart med någon hamn i Finland ännu, men vi måste förmodligen dra nya järnvägsspår.
Just nu för man förhandlingar med Hangö hamn, men Lappvik är också ett alternativ.
Fyra enkelresor
Fartyget planeras bli drygt 200 meter långt och 30 meter brett. Det undre däcket ska ha kapacitet för 1.100 längdmeter järnvägsvagn och det övre däcket 1.400 längdmeter för lastbilar och långtradare.
– Tanken är att färjan ska köra två dubbelturer, alltså fyra enkelresor, per dygn. Det är en enorm kapacitet, säger Kaj Jansson.
I dag transporteras merparten av allt gods till och från Finland med långtradare på färjor som går över Finska viken. Årligen handlar det om cirka 400.000 lastbilar.
– Det är intressant eftersom järnvägstransporter är mycket mer miljövänliga. Dessutom är det i dag svårt att få tag på långtradarchaufförer, kraven på vila gör transporttiderna långa och bränslet är dyrt.
Kort distributionssträcka
Om projektet genomförs kommer Finland att sammankopplas med det europeiska Ten-T-nätverket och få järnvägsförbindelser hela vägen ner till södra Europa.
– Tanken är att kunna köra gods till en plats som är så nära slutmålet som möjligt och därefter ha en kort distributionssträcka med lastbil eller långtradare, säger Yngve Mörn.
Både han och Kaj Jansson pratar om att en sammankoppling av järnvägsnäten skulle medföra många fördelar.
– Det skulle bli en vinst för hela transportkedjan om vi blev en del av ett större nätverk. Framför allt skulle det vara betydligt mer miljövänligt, säger Kaj Jansson.
Innovativa motorer
Men det är inte bara i kortare och mer effektiva godsförbindelser som projektet skulle göra gott för miljön.
– En för oss viktig sak är att använda moderna bränslen och där har vi letat efter innovativa motortillverkare. Just nu har vi en dialog med Wärtsilä eftersom de ligger i framkant när det gäller användning av hydrogen, alltså vätgas, som bränsle. Det är det renaste du kan köra på i dag, men tekniken är fortfarande i sin begynnelsefas och de här motorerna planeras till en början köras på en blandning mellan vätgas och LNG (flytande naturgas), säger Kaj Jansson.
Budskapet från Wärtsilä är att tekniken ska finnas tillgänglig inom några år.
– Om allt går som det ska räknar vi med att kunna sätta fartyget i trafik 2025.
I hamnarna på bägge sidor av Finska viken planeras samtidigt två flytande LNG-terminaler.
– Från dem kommer vi att kunna transportera LNG till och från Finland. En annan grej är att det statliga estniska energibolaget Eesti Energia planerar en vindkraftspark i närheten av Paldiski hamn. Där avser de på sikt börja producera hydrogen med energi från vindkraftsparken. Det är inte en del av vårt projekt men en del av en större helhet som på sikt kan få stor betydelse för energiområdet, säger Kaj Jansson.
Stort intresse
Vad gäller finansieringen av projektet säger Yngve Mörn att det slutliga upplägget ännu inte är klart.
– Men esterna som driver på den här idén är förstås en viktig del. Så fort vi har fraktavtal på plats räknar jag med att vi får till finansieringen.
Bland annat har Operail redan meddelat att man vill chartra järnvägsdäcket.
– Vi kommer också att söka investeringsstöd från både den finländska och den estniska regeringen. Även EU ger stöd till järnvägsprojekt som knyter ihop unionen, säger Yngve Mörn.
Finns det ännu större visioner på längre sikt?
– Vi har ingen fastställd vision men om vi lyckas är det klart att det kommer att få följdverkningar som öppnar nya möjligheter.