Det ligger i tiden att vara intresserad av att investera i havsbaserad vindkraft på Åland. Bara under de senaste månaderna har två energibolag etablerat lokala organisationer med målet att inom tio år påbörja konstruktion av vindkraftsparker i Ålands havsområden. Ett av bolagen är, som Ålandstidningen berättat vid flera tillfällen tidigare, det svenska börsnoterade energibolaget OX2, vars Ålandssatsning leds av Anders Wiklund.
– Det har varit en fantastiskt rolig start. Energifrågan och den gröna omställningen är, tyvärr får man kanske tillägga, mer aktuell än någonsin tidigare på grund av kriget i Ukraina och för att påskynda att EU ska kunna bli oberoende av rysk energi.
Paradprojektet, som går under namnet Noatun, är den planerade etableringen av cirka 370 havsbaserade vindkraftverk i Ålands södra havsområden tillsammans med Ålandsbankens fondbolag.
– Men vi jobbar också med att titta på etablering av solcellsparker och andra nya energiformer, samt så kallad power-to-X som handlar om att kunna lagra el. Vi har ett flertal projekt på gång som vi förhoppningsvis snart kan kommunicera ut mer information om.
Lagra energi
OX2:s planer på en etablering av havsbaserad vindkraft på Åland är välkänd vid det här laget. Enligt Anders Wiklund fick projektet mer vind i seglen när landskapsregeringen nyligen meddelade att aktörer kan börja söka tillstånd för att få göra analyser av havsområdena.
– Det är mycket välkommet och snabbar upp projektet. Min förhoppning är att de första turbinerna ska vara i drift till 2030, men det är en lång process.
Övriga projekt är han tills vidare förtegen om, men utvecklingen inom power-to-X-tekniken i synnerhet när det gäller att lagra energi i vätgasform är man med och driver.
– Utvecklingen går snabbt framåt. Tekniken finns redan i dag och ju mer energi från sol- och vindkraft som går att lagra, desto större del grön energi kan man ha. Även batterilagringen, med storskaliga containerliknande lösningar, är på framfart.
Balanserar ut
Ett av de främsta argumenten mot vindkraft är i dag att den helt enkelt inte är tillräckligt pålitlig. Blåser det inte levereras ingen energi, och då är det i stället rysk gas eller kolkraft som får täcka upp. Men med nya och bättre alternativ för att lagra energi lär det problemet bara bli mindre i framtiden, menar Anders Wiklund.
– Havsbaserad vindkraft är i dag det bästa och billigaste alternativet på marknaden, men ingen energiform är förstås utan komplikationer. Alla har sina utmaningar men där ser jag utvecklingen inom power-to-X som ett viktigt komplement för att hantera variationer i vindkraftsproduktionen.
Redan i dag är flytande vindkraftverk, återvinningsbara vindkraftsblad och vertikalaxlade vindkraftverk på kommande. Även träkonstruktioner har testats, och vindkraftverken blir bara större och högre för varje dag som går – vilket innebär att de kan producera mer el.
– Tekniken har redan passerat den gräns där vindkraftverken är så stora och kvaliteten så hög att det skapar skalfördelar, och den teknik som är aktuell när vi förhoppningsvis börjar bygga kring 2027-2028 finns högst troligen inte i dag. Det är därför det är så intressant för investerare, och när du bygger i dag gör du det utan stöd eller skattemedel. Sedan tror jag det kan bli ytterligare en brytpunkt för vindkraften när vätgasbiten och möjligheterna att lagra energi tar nästa steg.
Satt riktningen
Att Åland har mycket goda sol- och vindförhållandena har länge varit känt, men vad är det som gjort att stora aktörer mitt i allt fått upp ögonen för Åland under de senaste åren?
– Det är flera olika faktorer. Att landskapsregeringen antagit en havsplan där man markerat ut potentiella områdena för etablering av havsbaserad vindkraft är en förklaring. Man har satt en riktning och det kombinerat med högre energipriser, bättre teknik och lägre byggkostnader per megawatt har gjort att fler fått upp ögonen.
OX2 är i dag en av de ledande aktörerna i Europa inom den gröna omställningen. Bolaget, som grundades 2004, har fler än 300 anställda, kontor i nio länder och 60 vindkraftsparker.
– OX2 är det bolag i Europa som levererat flest megawattimmar från gröna energikällor under de fem senaste åren, säger Anders Wiklund.
Han säger att hans egen, och bolagets, vision är att göra Åland till en ledande grön energihubb i Norden.
– Varför? Därför att Åland har mest sol och vind i hela Norden. Vi har stora havsområden och en egen självstyrelse. Det finns väldigt bra förutsättningar för att kunna göra mycket. Åland ligger dessutom centralt i Östersjön, mitt emellan Sverige, Finland och Estland och alla ropar efter mer energi.
Både Åland och OX2
En annan fråga som många ålänningar funderat kring är vad det åländska samhället egentligen har att vinna på att låta utländska bolag nyttja våra energitillgångar.
– Fastighetsskatten, som Åland har egen behörighet över, arrenden, arbetsplatser, infrastruktur. Det är dessutom inte ovanligt att en del av elintäkterna tillfaller det område som arrenderar ut mark eller havsområden. Det finns många uppsidor för Åland.
Han ser det inte för egen del som något motsatsförhållande att vara ålänning samtidigt som han jobbar för ett utländskt bolag vars syfte är att bereda sina aktieägare vinst.
– Nej, jag ser det som att jag jobbar för Åland, på Åland och för OX2. Syftet är att genomföra den gröna energiomställningen och genom det kan vi stöda det åländska samhället och göra det mer miljövänligt.