Lagtinget behandlade förra fredagen verksamhetsberättelsen för den åländska delegationens arbete i Nordiska rådet (NR) för år 2022.
Det framkom att frågor som är speciellt viktiga för Åland i arbetet är yrkesutbildning, kommunikationer och den havsbaserade vindkraften.
Gällande yrkesutbildningen sade Camilla Gunell (S) att det är en stor skillnad i hur de nordiska länderna satsar resurser på teoretisk i motsats till praktisk utbildning. Det har orsakat brist på kompetens inom det senare.
– Vi har behov av att få fler yrkesutbildningar, men det finns olika regleringar i olika länder, sade hon.
Sjufaldigad vindkraft
Samordningen av den havsbaserade vindkraften är också viktig eftersom man enligt förslag ska sjufaldiga den havsbaserade vindkraften i Östersjön.
– I förslaget som processas i den socialdemokratiska gruppen handlar det om att samordna produktionen och på vilka sätt man kan dela sina erfarenheter. Och när allt är förverkligat, hur påverkar det miljö och trafik och så vidare, sade Camilla Gunell.
– Men finns det ett resonemang om att det finns hinder i samarbetet eftersom man konkurrerar i frågan?, frågade Alfons Röblom (HI).
– Det återstår att se vad man vill dela med sig av. Man ska sträva till att konkurrensvillkor och regelverk är så lika som möjligt, sade Camilla Gunell.
Camilla Gunell sade också att visionen som Norden som världens mest integrerade och hållbara region år 2030 saknar den sociala aspekten.
– Här borde man ha den åländska dimensionen om att alla ska blomstra, sade hon.
Åland stöder också förslaget på ett nytt ministerråd för transporter.
– Jag tror att Åland kan dra nytta av det. På många ställen görs arbete med att elektrifiera hamnar.
Värdefullt med nätverk
Anders Eriksson (ÅF) som tidigare ingått i den åländska delegationen betonade vikten av nätverkande inom NR.
– Det går inte att räkna värdet i pengar att kunna föra fram saker som är viktiga för Åland, sade han.
Frågan om gränshinder är viktig menade han.
– Åland är ett gränsland och vet effekten av gränshinder i samband med pandemin och de stängda gränserna.
Anders Eriksson sade att man från Ålands sida förklarat för de andra nordiska representanterna i NR hur gränshinder påverkar exempelvis studerande som utbildar sig i Sverige och inte får sina yrkeskvalifikationer godkända när de flyttar tillbaka till Åland.
Anders Eriksson sade att nyttan av att de åländska delegaterna kan samarbeta sinsemellan över partigränserna är stor. Även om arbetet i NR är drivet av olika partigrupper har Åland haft möjlighet att vara representerat i det stora; den konservativa gruppen, mittengruppen och socialdemokratiska gruppen.
– Ändå har de åländska delegaterna kunna samordna sina framstötar och stämma av med varandra, sade han.
Camilla Gunell sade att den åländska representationen i NR inte ska vara slumpmässig.
– När vi utser, ska vi se att vi innesluter så många partigrupper som möjligt.
Simon Holmström (HI) efterlyste en bättre samordning mellan de åländska delegaterna och landskapsregeringen. Han sade också att Åland behöver vara mer drivande i de frågor som är viktiga.
– Vi behöver vara praktiska för att göra NR relevant, sade han.
Stödet från de andra i den åländska delegationen är viktigt.
– Vi hade ett policydokument för gemensamma frågor. Vi har kunnat träta på hemmaplan, men i Norden har vi enad front, sade Simon Holmström.
Den åländska delegationen i NR, utsedd av lagtinget
Ordinarie:
Anders Eriksson ordförande (1.1.-8.11.2022)
Mikael Lindholm ordförande (9.11.-31.12.2022)
Camilla Gunell viceordförande
Suppleanter:
Simon Holmström
Wille Valve (1.1.-8.11.2022)
Marcus Måtar (9.11.-31.12.2022)