Ålandsbankens rörelsevinst rasar med 66 procent efter årets första kvartal. Anledningen är Sverigesatsningen. Ändå är bankens vd Peter Wiklöf optimistisk.
-Det händer många spännande saker just nu, säger han.
NÄRINGSLIV Snart sagt alla nordiska banker redovisar växande vinster efter årets första kvartal. Men inte Ålandsbanken. Där faller rörelseresultatet med 66 procent.
Detta är inte helt jämförbart. I fjol var Ålandsbanken Sverige inte med i resultatrapporten. I år är det den satsningen som drar ner resultatet. Det är i sig inte oväntat men ändå oroväckande.
Från sidan verkar dt som om förlusterna i Sverige växer. Första året blev förlusten 8 miljoner euro. Hittills i år 3. Skulle den trenden hålla i sig blir årets förlust 12 och då återstår bara 10 miljoner euro av den ursprungliga vinsten.
Försiktigt optimistisk
Vd Peter Wiklöf, 44, väljer ändå att lyfta fram det positiva i gårdagens kvartalsrapport. Försiktigt, men dock:
-Ingen vill ju sticka ut huvudet och vara den som blir överoptimistisk. Det är många spännande saker som händer där ut just nu, säger Wiklöf.
Hur allvarligt är läget i Ålandsbanken egentligen?
-Ser du på vårt resultat finns det flera saker som är positiva. Vårt räntebidrag har inte sjunkit lika mycket som storbankernas. Vårt förvaltade kapital har gått från 3,2 till 3,6 miljarder euro.
Det låter bra.
-Det är exceptionellt bra. Vi går ungefär dubbelt snabbare än marknaden i Finland just nu.
Men i Sverige då?
-Där har jag tyvärr inget jämförelsetal.
Andra glädjeämnen?
-Aktiehandeln börjar piggna i. Volymerna är på väg tillbaka. Vårt nystartade bolag Equities i Helsingfors nådde för första gången break-even i mars. Där har vi i dag Finlands bredaste täckning på analyssidan när det gäller small och middlecap bolag. De har fått ett riktigt bra gensvar.
I Sverige är det trögare. Organisationen är stor och kostnaderna höga.
-Resultatet är fortfarande 3 miljoner back. Delvis på grund av egna investeringar i några fonder som gick trögt i januari och februari. Annars börjar det komma in kapital samtidigt som aktiehandeln även där piggnar i. För första gången på riktigt länge kan man börja känna en liten optimism. Samtidigt som världen där ute står och gungar. Man måste definitivt hålla garden upp ganska lång tid ännu.
Har Ålandsbanken nånting i blöt i grekiska papper?
-Nej, inte egna investeringar.
Ålandsbanken Sverige är koncernens klart största orosmoln just nu. De fasta kostnaderna i form av löner är väldigt stora i förhållande till intäkterna.
-Det är de. Man ska komma ihåg att vi slängde ut nästan hela balansräkningen - företagslånen och Lehmannlånen - för att vi ville slippa eventuella kreditförluster när vi köpte Kaupthing. Vi ville ta en affärsrisk vi själva kunde bedöma. Nu har vi börjat bygga upp den traditionella balansräkningen på nytt med hjälp av delvis ny personal. Vi har rekryterat ny chef i Malmö som började 15 april, det kommer in en ny tidigare chef för Swedbank Private Banking i Skåne, vi har ny chef i Göteborg från 1 juni. Världen är full av banker som försökt expandera väldigt snabbt och det har nästan alltid tagit en ände i förskräckelse. Vi ska vara där långsiktigt.
-Men Sverige kan inte blöda för evigt. Vi fick 23 miljoner euro från början. Den svaga euron har spätt på den summan med ytterligare sju miljoner euro. Då har vi 30 miljoner euro. Vi brände 8 miljoner första året och 3 hittills i år. Det är 11 miljoner euro. Vi måste få utvecklingen att vända men det finns ganska mycket fallhöjd innan vi förbrukat de pengar vi fått. Kan du vända en sådan verksamhet innan du förbrukat pengarna du fått har du fått en bank helt gratis, säger Peter Wiklöf.
Vice vd kliver av
För att få bukt med de stora kostnaderna och tydligare göra en bank av två har ett sparpaket sjösatts. 24 tjänster ska bort och tre miljoner euro ska sparas. Hälften av det i Sverige. Frågan är om det räcker till?
-Vi kan spara de pengarna utan att påverka erbjudandena till kund. Men vi håller också på med stora IT-projekt. Sedan april sparar vi 400.000 kronor varje månad på att Crosskey tagit över banksystemen, säger Peter Wiklöf.
Och under detta pågår samarbetsförhandlingarna. 24 tjänster ska bort i Finland. Hur går det?
-Vi är mitt i dem. Förhoppningen är att vi ska vara klara till slutet av maj.
Avslutningsvis. Edgar Vickström blir ny utvecklingsdirektör och lämnar ledningsgruppen och vice vd-skapet. Är det han som får skulden för resultatet?
-Nej, absolut inte! Han har inte varit affärsområdesansvarig överhuvudtaget den sista tiden. Men Edgar har varit 26 år i Ålandsbanken, 11 av dem som vice vd. Det här är hans initiativ, att få lite nya utmaningar och göra andra saker. Men han trivs i Ålandsbanken och vill inte lämna den. Vi har konstaterat att vi på banksidan har en förhållandevis slimmad förvaltningsorganisation. När vi har till exempel Sverigeintegrationen är det svårt för våra människor att först sköta om den förvaltningsorganisation som man tagit på sig och sedan dessutom driva ett fullständigt integrationsprojekt. Edgar kan vår bank både utan och innan. Han är klart bäst lämpad inom banken att dra den där biten.
Den nya utvecklingsdirektören ska ha "ansvar för den strategiska planeringen". Borde inte den också sitta i bankens ledningsgrupp?
-Han rapporterar ju direkt till mig.
Är han på jobb i dag.
-Ja, i Sverige.
Ålandstidningen