Den planerade resan till finska Lappland blev för dyr.
Därför åkte Visit Ålands personal på studieresa till franska Champagne i stället.
Finansierat av skattebetalarna.
TURISM -Vi brukar göra studieresor nu och då. Det var tre år sedan sist och då var vi till Gotland, säger vd Annica Jansson på Visit Åland.
Då gick resan till Gotland. I år var tanken att besöka finska Lappland, men det blev för dyrt. Flygbiljetterna för de elva som skulle åka landade på 400 euro styck.
-Så det fick mig att överge den planen.
I stället valde man att resa till Champagne i Frankrike.
Flygbiljetterna kostade 2.000 kronor styck. Valet föll på Champagne eftersom Visit Åland arbetat mycket med vrakfyndet den senaste tiden och använt fyndet i sin marknadsföring.
Personalen fick drygt två dygn på plats. Exakt vad resan kostade kan Annica Jansson inte svara på eftersom hon inte sett slutnotan.
-Men vi bodde förmånligt. Dessutom tog Veuve Clicquot (champagnehus, reds. anm.) väldigt generöst hand om oss, så vi hade inga större kostnader där, säger hon.
-Veuve Clicquot var en ovärderlig resurs att få till det gedigna och givande programmet.
Sälja in Åland
Ålänningarna fick bland annat träffa champagneexperten Fabienne Moreau och champagnehusets kommunikationschef. Dessutom träffade man personer som jobbar med turism i staden Reims i Champagnedistriktet samt företrädare för franska TV3.
Enligt Annica Jansson kom personalen tillbaka med en rad intressanta saker i bagaget.
-Vi fick allt från en inbjudan till åländska hantverkare om att ha en julmarknad i staden till gemensamma projekt med Veuve Clicquot som involverar att de tar folk till Åland.
-Vi fick ut väldigt mycket på kort tid.
Ett annat syfte med resan var att sälja in Åland.
-Vi var ute efter att Veuve Clicquot ska marknadsföra Åland via champagnevraket. Vi hade med oss en hel del Ålandsmaterial dit, säger Annica Jansson.
Bra vidga vyerna
Enligt Visit Ålands styrelseordförande Terese Flöjt är det bra att personalen får vidga sina vyer. Styrelsen har tagit ett principbeslut att personalen med jämna mellanrum ska få åka på studieresor och ha teambildning.
-Det är jätteviktigt och bra att personalen kommer ut och ser annat.
Har det varit något gnäll i styrelsen om den här resan?
-Inte vad jag känner till.
-Det har varit upp till kännedom, men det här är ingen styrelsefråga så länge det hålls inom ramen för de budgeterade medlen för utveckling och utbildning av personalen. Senast de gjorde en resa var för tre år sedan, så det här är inget spektakulärt.
Blandar sig inte i
Visit Åland är en förening som har det operativa ansvaret för den externa marknadsföringen av Åland. Man har ett löpande avtal med landskapet och får i dagsläget ett stöd därifrån på 1,2 miljoner euro.
Näringsminister Torbjörn Eliasson (C) känner inte till resan. Han påpekar att det är styrelsen som har ansvaret för Visit Ålands verksamhet.
-De är kompetenta att bedöma vilka studieresor om ska göras. Och jag förutsätter att man har uppnått syftet med resan.
Förstår du att det kan sticka i ögonen på folk att Visit Ålands personal åker till Champagne när så många andra inom landskapet måste spara?
-I dagens läge med tuff ekonomi är det mycket som lätt sticker i ögonen.
-Men jag förutsätter att de vet vad de gör, att de har en klar orsak och att de har uppnått sina mål. Desto mer vill jag inte kommentera.
Sandra Widing