Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt stor inom vård och omsorg och i restaurangbranschen. Vårdbehovet ökar när befolkningen blir allt äldre. Under pandemiåren har många anställda i servicesektorn sökt sig till andra branscher och det är brist på folk både i land och till sjöss.
Yrkesgymnasiet inleder till hösten därför en rad nya vuxenutbildningar där ansökningsperioden pågår fram till den 26 februari.
– Vi behöver veta vilka som är intresserade redan nu, för att kunna planera utbildningen rent praktiskt. Men även de studerande behöver hinna planera sitt liv, säger Gitte Holmström.
Hon framhåller att vuxenutbildning kan vara ett sätt för den som jobbar utan betyg att få papper på sin kompetens, eller för inflyttade som vill ha en utbildning. De flesta utbildningar är ettåriga och sker vid sidan av ett arbete.
– Teorin i skolan är en eller två dagar per vecka, resten är praktik eller jobb på den vanliga arbetsplatsen, förklarar Gitte Holmström.
Möter nya behov
Efterfrågan på arbetskraft i vindkraftssektorn väntas öka kraftigt de kommande åren och yrkesgymnasiet är nu i slutfasen av planeringen av en yrkesexamen i vindkraftsteknik. Utbildningen startar i september i år och avslutas i december 2024.
– Vi räknar med att ta in 15-20 studerande beroende på hur många praktikplatser vi kan ordna och vilket utrymme vi har i våra verkstäder, säger Gitte Holmström.
Ett krav är att man har gymnasieexamen från tidigare.
– Elektriker och teknikutbildade har förtur. Även de som jobbat i branschen i tre år är välkomna.
Utbildningen sker i samarbete med existerande vindkraftoperatörer.
– Det behövs kunnig personal för underhåll redan nu och när de nya ska byggas och materialet transporteras behövs det folk från dag ett, påpekar hon.
Fokus på äldreomsorgen
Inom vårdsektorn ordnas en ny utbildning till omsorgsassistent i äldreomsorgen.
– Målgruppen är inflyttade och de som utbildas ska kunna handleda och assistera klienter i dagliga sysslor för att avlasta närvårdare. Men läkemedelshantering ingår inte, säger biträdande rektor Erika Eriksson.
I höst börjar även en tvåårig barnledarutbildning som ger behörighet som barnskötare.
– Den riktar sig till dem som arbetar, kanske som vikarie eller inhoppare men inte har behörighet. Efter utbildningen kan man jobba på daghem, som skolassistent eller på eftis, förklarar hon.
Dessutom ordnas i höst en examensdel i demensvård för utbildade närvårdare.
– Det är en tioveckors kurs om kognitiv svikt och hur man bemöter klienter med demens. Man går en dag i veckan i skola och resten är praktik och yrkesprov.
Stark efterfrågan
Integrationsutbildningen inom restaurang- och cateringbranschen fortsätter.
– Kravet är att man är 18 år och har genomgått grundskolan. Vi riktar oss till inflyttade som har läst svenska på Medis, men erbjuder extra svenska och it-kunskap. Efter utbildningen kan man jobba som köksbiträde på restauranger, kaféer och färjor, säger biträdande rektor Daja Rothberg.
Hon understryker att det inte är en kockutbildning, men att man satsar på trendiga rätter av typen street food.
Till hösten inleds också en fortbildning inom tillredning av vegetariska måltider, något som efterfrågats av branschen. Det är en flerformsutbildning med en skoldag och resten på arbetsplatsen.
– För den krävs tre års branscherfarenhet. Vegetarisk matlagning ingick inte i kockutbildningen tidigare och behövs allt mer, påpekar Daja Rothberg.
Många möjligheter
En väg in i restaurangbranschen är vuxenutbildningen till servitör.
– Den är öppen för alla som fyllt 18 år och man lär sig servering och kundservice samt mycket om mat och dryck. Det kan vara ett alternativ om man vill byta bransch och utbildningen fungerar i hela världen, säger Daja Rothberg.
Två av dem som går årets utbildning är Julia Eriksson och Ian Mattsson. De har båda gått kockutbildningen tidigare och valde att bygga på med servitör.
– Det är en bra utbildning på kort tid och lätt att få jobb. Jag hade jobbet till sommaren klart redan i december, säger Julia Eriksson.
Hon har jobbat på Kumlinge kommun tidigare, men åker i år till Pargas.
Ian Mattsson har de senaste somrarna jobbat som kock på Smakbyn.
– Jag gillar kockjobbet och blir kvar där, men i år blir det nog även på andra sidan.