Är den tekniska utvecklingen inom idrotten till för- eller nackdel? Jag tänker framför allt på all data som samlas in och bearbetas på olika sätt. Och nu med AI (artificiell intelligens) dyker ett helt nytt tekniskt redskap upp.
Videoupptagningar för att kunna se på tveksamma situationer under matchens gång har funnits en längre tid inom många idrotter, framför allt i USA. Det har då främst handlat om målsituationer inom hockeyn till exempel.
VAR inom fotbollen har gått ett steg längre. När FIFA införde VAR (Video Assistent Referee), eller assisterande videodomare på svenska, tillkom flera tillämpningar. Enligt Fifas regler kan systemet användas i samband med mål (om bollen passerat mållinjen och om ojusthet, offside eller liknande förekom), straffar (videodomaren kan själv meddela huvuddomaren om straffsituationer denne missat) och röda kort, det vill säga utvisning.
VAR startade redan 2010 i Nederländerna på test men användes fullt ut på VM i Ryssland 2018.
Är VAR bra då? Eller förstör det fotbollen? Det råder delade meningar om den saken. I första hand skulle jag säga att det är ett bra hjälpmedel för domaren om det fungerar och inte tar för lång tid.
I dag finns teknik inne i fotbollen, som via målkamera visar om bollen passerat hela mållinjen eller inte, vilket är bra. Ett mål kan ju dömas bort om det skett en ojusthet, hands eller offside före målet. Här kan jag tycka att regelmakarna kunde göra det tydligare, så även publiken förstår skillnaden.
Offside-regeln har debatterats så länge jag minns, och det har ändrats – främst för att de anfallande laget ska ha en fördel och för att bjuda på fler mål och underhållning. Nu räcker det med att anfallaren är en tånagellängd före försvararen för att det ska bli offside. För min del skulle det räcka med att är man med hela kroppen förbi försvararen (axlar/höft) skulle det utdömas offside. För är man i linje är man inte offside, lika mycket som att hela bollen ska vara över mållinjen för att det ska dömas mål. Eller för min del kunde offsiden strykas helt, men det lär knappast ske.
Det jag däremot tycker är att handsregeln förbryllar och bedömningen “sviktar”. Armarna och händerna får vara i en normal position, men spelaren får inte göra sig onormalt större med armarna. Det innebär att de flesta spelare försvarar sig i straffområdet med händerna på ryggen för att undvika hands. Då gillar jag bättre den gamla tolkningen, det vill säga söker handen bollen (avsiktlig hands) ska domaren blåsa frispark eller straff. Blir du från ett kort avstånd skjuten i handen (ofrivillig hands) ska domaren fria. I otydliga fall ska mottot ”hellre fria än fälla” gälla. Men det är min personliga åsikt.
Det jag däremot tycker att VAR borde användas till är ojustheter i straffområdet. Det vill säga fasthållningar och filmningar. Dessa kunde granskas i efterhand och straff utdömas i efterhand, kanske till och med hårda straff. Fasthållningar och filmningar är ett gissel för fotbollen. Även felaktiga bestraffningar under matchen borde korrigeras i efterhand med hjälp av VAR.
AI har kommit för att stanna, hävdar sajten Elblog. Elblog skriver att ”TacticAI” är utvecklad genom ett samarbete mellan Googles DeepMind-team och Liverpool FC. Det är ett exempel på ett genombrottssystem som specifikt riktar sig mot hörnsparkar. Den tränades med data från nästan 7.200 hörnsparkssituationer i engelska Premier League mellan 2020 och 2023.
”TacticAI” erbjuder positioneringsråd för spelare under hörnsparkar som kan leda till fler framgångsrika målförsök, parallellt med den vägledning som ges av mänskliga tränare. Trots sådana lovande resultat bedöms det som osannolikt att AI skulle göra mänskliga tränare överflödiga.
Även i dag sker spelarrekrytering med hjälp av AI. Detta genom att analysera spel- och träningsdata för att utvärdera spelarens förmågor och därigenom hjälpa till med scouting och identifiering av lovande talanger för fotbollsklubbar.
Snart har kanske varje knatte, ungdom och senior ett chip inopererat i kroppen så att dataanalytiker kan analysera vem eller vilka som har de rätta egenskaperna för att kunna spela på högsta tänkbara nivå. Framtiden får utvisa hur långt vi är beredda att gå i den tekniska utvecklingen.