Ledare
Harry Jansson (C) har förtjänstfullt hållit tre självstyrelseskolor för att öka engagemanget för självstyrelsen. Vid den sista av dem pekade gästföreläsarna Bjarne Lindström och Jan Sundberg på behovet av och möjligheterna till framsteg för självstyrelsen i en värld och ett EU som snabbt förändras.
Daniel Eriksson
Det är dags att bli mer aktiv för självstyrelsen
Självstyrelsen » Självstyrelseskolan är ett bra initiativ för att försöka väcka liv i engagemanget för en självstyrelse som måste hitta nya vägar till utveckling i en värld som snabbt förändras.
Ledarsidan
Ålandstidningens ledarsida vilar på en borgerlig grundsyn och ska återspegla det traditionellt demokratiska åländska samhället. Ledarsidan ska verka för att utveckla ålänningarnas självbestämmande samt för bevarandet av Åland som ett enspråkigt svenskt örike.
Det allmänna intresset bland ålänningarna för självstyrelsen och dess utveckling har länge varit svalt. Vardagsfrågor, plånboksfrågor och annat i det ständiga bruset har kvävt en livlig och engagerad debatt kring själva grunden för det Åland vi har i dag.
Därför är det välkommet att Centerns Harry Jansson under vintern kallat till tre föreläsningskvällar på temat självstyrelseskola. Flera sådana initiativ behövs för att blåsa liv i den avsomnade debatten kring Ålands förhållande till Finland.
Eller, avsomnad är egentligen fel ord. Avdomnad är möjligen bättre. För under de senaste 10–12 åren har landskapets politiker fört ett ständigt, om än stundtals avbrutet, samtal med Helsingfors om en uppdatering av självstyrelselagen. Men man har inte lyckats gå i mål, delvis på grund av att förutsättningarna för en ny lag ändrats under resans gång (nya problem för sjävlstyrelselagen visavi grundlagen har uppdagats) men kanske mest på grund av ett svalt intresse från ledande finska politiker att komma till skott.
Vid den sista av självstyrelseskolorna bjöd Harry Jansson in Bjarne Lindström, samhällsgeograf och tidigare Åsub-direktör och Jan Sundberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, för att få deras analys av nuläget. Det blev genast intressant.
Båda ser en stor möjlighet till att EU, pressat därtill av världsläget, kommer att utvecklas i en mer federal riktning framför allt inom de större nationsövergripande frågorna; försvars-, utrikes- och miljöpolitik. Man får förstås tycka vad man vill kring om ett mer federaliserat EU är bra eller dåligt, men med tanke på hur just dessa områden redan utvecklats och utvecklas ligger det nära till hands att unionen kommer att gå i just den riktningen.
Våra företrädare måste se bortom den segslitna förhandlingen med motvilliga politiker och tjänstemän i Helsingfors kring den nya självstyrelselagen och hitta nya vägar för att dels sätta press på Helsingfors i förhandlingen, dels hitta helt nya plattformar för samarbeten med andra områden, stater och institutioner i Europa.
Bjarne Lindström och Jan Sundberg såg båda stora potentiella fördelar för Åland i ett sådant senario. Framför allt skulle utvecklingen öppna möjligheter för Åland utan att Helsingfors måste vara den mellanstation och det filter gentemot Bryssel det är i dag.
Det finns i dag ingen öppen, stark rörelse i EU för en federalisering. I stället är det mer av en outtalad rörelse åt det hållet. Med den gröna given, med det inarbetades sättet på vilket EU uttalar sig med en röst i utrikesfrågor och nu senast med upgörelsen kring ett stärkande av det samlade eurpeiska försvaret för miljardtals euro rör sig EU mot mer överstatlighet.
Här måste, precis som Bjarne Lindström och Jan Sundberg påpekade, Åland vara mer aktivt. Våra företrädare måste se bortom den segslitna förhandlingen med motvilliga politiker och tjänstemän i Helsingfors kring den nya självstyrelselagen och hitta nya vägar för att dels sätta press på Helsingfors i förhandlingen, dels hitta helt nya plattformar för samarbeten med andra områden, stater och institutioner i Europa.
”Där skulle Åland ha en rejäl chans att komma in på ett annat sätt än i dag, för då är det inte längre bara Finland som bestämmer”, konstaterade Jan Sundberg vid självstyrelseskolan och påpekade att Finland helst inte vill ha särlösningar som Ålands sjävlstyrelse. Just därför är det så viktigt att Åland aktiverar sig mer interantionellt, för att sätta press på Helsingfors.
Moderatnestorn Roger Jansson konstaterade vid föreläsningen att den åländska självstyrelsen på några årtionden gått från att vara en ledstjärna till att hamna på efterkälken när det gäller utveckling jämfört med de nordiska autonomierna på Grönland och Färöarna.
Det är dags att Åland visar mer och starkare handlingskraft, sätter press på Finland och skapar en bättre hållbarhet för den snart 103-åriga självstyrelsen. Det innebär en större synlighet i fler internationella sammanhang – men också att lyfta intresset och kampviljan för självstyrelsen på hemmaplan.
Ålands självstyrelse är grunden till det Åland vi har i dag, en utvecklad självstyrelsen i en ny värld är nyckeln till morgondagens Åland.