Insändare
Liberalerna vill se tydligare regelverk kring hemudnervisning.
Inga-Britt Wiktorsson
Individens frihet är stark – men barnens rätt starkare
Läroplikt eller skolplikt? Frågan delar den liberala lagtingsgruppen.
Skicka in en insändare
För att göra din röst hörd kan du mejla debatt@alandstidningen.ax. Du kan skriva under med signatur men vi behöver dina kontaktuppgifter.
Din insändare får maximalt bestå av 3.000 tecken (inklusive mellanslag).
Utbildning och lärande är alltid en högt prioriterad fråga för Liberalerna. Därför får det inte finnas några oklarheter kring behörighetsfrågan om hur Åland väljer att ordna läroplikten, nu och i framtiden. Denna politiska och juridiska fråga lyftes därför i lagtingets debatt där Liberalerna framhöll vikten av detta klargörande.
I Finlands grundlag står att alla har rätt till avgiftsfri grundläggande utbildning. Sedan 1993 års självstyrelselag har Åland full behörighet över utbildning, inklusive grundskolan. På Åland ges idag möjlighet för vårdnadshavaren att ordna den grundläggande utbildningen för barnet i hemmet. Alltså att inte delta i skolans verksamhet. Det här är en möjlighet som lockat till inflyttning, främst från Sverige.
Det är värt att notera att de som väljer att hemundervisa sina barn inte är en homogen grupp, orsakerna till valet att hemundervisa är olika. Vi vill poängtera att de allra flesta tar sitt åtagande på största allvar och gör ett gott arbete och att ansvaret för att det hemundervisade barnet får de kunskaper och färdigheter hen enligt lag och läroplan har rätt till ligger på vårdnadshavaren. Vi vill även betona att hemundervisning i vissa fall kan utgöra en bra lösning. För vissa familjer, med särskilda omständigheter, kan det vara det mest lämpliga alternativet. Vi vet att det i dag finns barn som inte mäktar med den ordinarie skolmiljön. För de barnen kan möjligheten till hemundervisning vara det enda sättet för en fullgjord läroplikt.
För dessa barn känner vi till att behovet av en resursskola är stort, de två frågorna är tätt sammankopplade. Det är dock avgörande att hemundervisningen sker inom tydliga ramar och med god insyn, för att garantera att barnen får en utbildning som motsvarar samhällets krav och förväntningar. Att erhålla friheten att ordna sitt liv och beslut efter egen förmåga är något vi liberaler alltid värnar. Vi måste dock vara uppmärksamma på att vuxnas rättigheter aldrig får ske på bekostnad av barnens rättigheter till framtida valmöjligheter och jämlik utbildning. Ytterst är det offentliga – alltså landskapet och kommunen – som har det övergripande ansvaret att alla barn får sina rättigheter tillgodosedda enligt lag.
Vi anser därför att vi behöver strängera regelverket för att få fullfölja läroplikten i hemmet, vilket regeringen redan skrivit i regeringsprogrammet. Några konkreta åtgärder kunde vara:
• Tillståndsförfarande - detta görs redan i andra europeiska länder.
• Tätare uppföljning - vid tillfällen då inhämtad kunskap ej kunnat påvisas behöver det följas upp tidigare än kommande termin.
• Tydligare regelverk för att avbryta – rättssäkerhet både för barnet och myndigheter.
Ett annat klargörande som också behöver göras är att det i Liberalerna finns olika syn på frågan om att övergå från läroplikt till skolplikt. Det som behöver poängteras är att det är lärandet som ska stå i fokus, men frågan om hur man ska uppfylla läroplikten kommer att vara en aktuell fråga och inte otänkbart en valfråga kommande val.
Liberalernas lagtingsgrupp