Satsning på sjöfart behövs mer än någonsin, tycker Ålandstidningens ledarskribent.
<@Fotograf>Robert Jansson
Satsning på sjöfart behövs mer än någonsin, tycker Ålandstidningens ledarskribent.
Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Åland måste satsa på sjöfarten – behåll skolfartyget

LR vill sälja skolfartyget Michael Sars – men förstår man vad man riskerar att förlora? Utan ett fartyg kan även Ålands sjöfartsutbildning vara på väg att sjunka.

Landskapsregeringen (LR) planerar att sälja skolfartyget Michael Sars, och det går inte att låta bli att tänka: vet man vad man gör?

Vi pratar alltså om Åland, en plats som har byggt sitt namn på sjöfart. En ö i världen som andas hav, där sjöfartsutbildningen borde vara självklar.

Michael Sars är ett rörligt klassrum där blivande sjömän får uppleva saltet, vågorna, blåsten – allt det där som simulerade dataskärmar inte kan erbjuda. Med en simulator kan man lära sig mycket, men aldrig få uppleva den press och de yttre påverkan som ett riktigt fartyg ger. Ska man ta bort den möjligheten?

Som Ålandstidningen har berättat erbjöds Åland nyligen ett av gränsbevakningens nyare fartyg, som kunde ha ersatt Michael Sars och på sikt sänkt underhållskostnaderna. Att LR avböjde detta erbjudande på grund av kostnaden för anpassning visar på en kortsynt kostnadsfokusering, i stället för en långsiktig investering i en bransch där kompetent arbetskraft är alltmer eftertraktad.

Flera aktörer, däribland Viking Line, uttrycker djup oro över bristen på kvalificerad sjöpersonal. Om vi säljer skolfartyget, vilken signal sänder vi då? Att Åland inte längre bryr sig om att utbilda framtidens sjöfarare? En stark sjöfartsutbildning är avgörande för att möta detta behov.

Det finns lösningar som ännu inte har utretts. LR har fokuserat enbart på de årliga kostnaderna för fartyget och potentiella besparingar, utan att värdera dess strategiska betydelse för Ålands framtida behov inom sjöfartsnäringen. Att sälja ett så avgörande utbildningsverktyg utan en djupgående analys av varför fartyget inte utnyttjas fullt ut och hur det skulle kunna optimeras, är ett misstag.

Ett skolfartyg kan användas mycket mer flexibelt och till mer än enbart sjöfartsutbildning – det skulle kunna vara en resurs för oljebekämpning, forskningsuppdrag, nödbogsering och även framtida vindkraftsprojekt.

För närvarande är sjöfartsutbildningen splittrad mellan olika nivåer och institutioner, vilket gör den ineffektiv och svår att samordna. Genom att slå samman gymnasiet, högskolan och Alandica Shipping Academy kan man skapa en mer sammanhållen och kostnadseffektiv utbildning.

Ålands utbildning bör inte försöka efterlikna de i Åbo eller Kalmar – utan i stället hitta sin egen nisch och skapa en unik identitet. Genom att satsa på praktisk träning och bygga en distinkt sjöfartsprofil kan Åland locka studenter från både när och fjärran.

Självklart kan vi skära ner kostnaderna, men vad sparar vi egentligen om resultatet blir en urvattnad sjöfartsutbildning och ett sjunkande studentintresse? LR bör tar ett steg tillbaka och försäkra sig om att beslutet är ordentligt genomtänkt. För om skolfartyget försvinner, riskerar även Ålands sjöfartsutbildning att urholkas. Är det verkligen ett pris värt att betala?

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss