Frågan om en fast förbindelse mellan Sverige och Finland är synnerligen aktuell. Var lämnar det Åland och bör Åland vara en aktiv part när det nu lobbas hårt för främst en lösning mellan Umeå och Vasa?
Frågan om en fast förbindelse mellan Sverige och Finland är synnerligen aktuell. Var lämnar det Åland och bör Åland vara en aktiv part när det nu lobbas hårt för främst en lösning mellan Umeå och Vasa?
Foto:

Bild

Åland måste ta plats i diskussionen om fasta förbindelser

Var står Åland och vad vill Åland när fasta förbindelser mellan Sverige och Finland återigen är på agendan?

Det förändrade säkerhetsläget samt Finlands, Sveriges och Ålands inträde i Nato har medfört att gamla drömmar om en fast förbindelse mellan Finland och Sverige åter blivit aktuell. En fast förbindelse skulle föra länderna närmare varandra och ökat antal transportlänkar skulle bidra till ökad säkerhet.

Alternativen som hittills presenterats är två. Det ena över Åland och det andra över Norra Kvarken, men det är tydligt att det arbetas hårdast, främst från finländskt håll, för en lösning mellan Umeå och Vasa. Hur skulle en sådan utveckling påverka Åland?

Vi ska börja med att konstatera att det är långt ifrån säkert att det byggs någon fast förbindelse varken mellan Umeå och Vasa eller över Åland. Däremot är det tydligt att det finns momentum för frågan. Hittills har det åländska intresset varit rätt svalt – även om det under perioder funnits högtflygande planer hos enskilda individer om bland annat en Hyperloop-lösning via Åland. Det som nu står på agendan är dock något helt annat.

Åbo handelskammare, Egentliga Finlands förbund och Åbo yrkeshögskola presenterade tidigare i år planer på en tågförbindelse mellan Helsingfors och Stockholm via Åland. Projektet skulle medföra att ett flertal tunnlar behöver byggas. Den längsta skulle givetvis gå under Ålands hav och bli närmare 30 kilometer lång.

Samtidigt som förslaget om en tågförbindelse över Åland mottagits med en liten notering står det tydligt och klart att en bro över Norra Kvarken fått mer luft under vingarna.

Den finländske Europa- och ägarstyrningsministern Joakim Strand (Sfp) driver frågan hårt och diskussioner har nyligen förts med ett flertal svenska ministrar inklusive statsminister Ulf Kristersson (M). Frågan har hamnat på agendan både i media och bland beslutsfattare såväl i Finland som i Sverige.

Till saken hör också att finländska regeringen i sitt regeringsprogram har att man vill ha en fast förbindelse över Kvarken. Region Västerbotten, svenska Trafikverket och finska Trafikledsverket utreder nu olika alternativ och vad de skulle kosta.

Hur allt detta påverkar Åland är svårt att sia om. Men det råder ingen tvekan om att dessa planer om fast förbindelse mellan Sverige och Finland, som dykt upp med jämna mellanrum sedan åtminstone 1960-talet, på grund av det säkerhetspolitiska läget återigen är synnerligen aktuella. Det är ett faktum och det behöver Åland vara medvetet om och bevaka och visa intresse för. Om Åland ska vara en del av en större helhetslösning så går tåget bokstavligen nu.

Samtidigt bör Åland även bevaka sina intressen i frågan oavsett om det blir tal om någon fast förbindelse av något slag eller ej. För när det kommer till logistik och transporter är Åland genom rederierna experter på området. Dessutom är hela vår ekonomi byggd på den kompetensen och behovet av transporter i väst-östlig riktning. Därför ska Åland bevaka frågan noga. Varför inte samarbeta med Åbo och Norrtälje för att se vad en lösning över Åland har att erbjuda samtliga regioner och vad det skulle kosta?

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss