Facebooks ägarbolag Meta satte amerikanskt rekord i att tappa i värde förra veckan. På en enda dag förlorade man nästan 240 miljarder dollar. Orsaken var den svaga kvartalsrapport som vd Mark Zuckerberg presenterade. På New York-börsen föll aktien med 26,4 procent.
Den stenhårda konkurrensen från kinesiska Tiktok och Googleägda Youtube kostar på. Tidigare har Facebook hanterat konkurrens genom att köpa upp bolagen; som Instagram och Whatsapp. Det går inte med Tiktok eller Youtube.
Dessutom protesterar alltfler Facebooksanvändare mot att deras personliga användaruppgifter exploateras och delas med reklamköpare. Sedan Apple i våras gjorde det enkelt för iphoneanvändare att välja bort möjligheten att bli spårad mellan olika appar, gjorde många det.
Det slog hårt mot Facebooks affärsmodell där intäkterna är tungt beroende av riktade annonser baserat på surfhistorik. Under fjärde kvartalet stod det för 97 procent av intäkterna.
För första gången sedan starten för 18 år sedan tappar dessutom Facebook användare. Under fjärde kvartalet sjönk antalet dagliga användare med en miljon till 1.929 miljoner.
Meta är skakat.
I ett högljutt försök att skrämmas hotar man med att stänga europeiska användare ute från Facebook och Instagram. ”Om ett nytt transatlantiskt ramverk för dataöverföring inte antas kommer vi sannolikt inte kunna erbjuda våra mest betydande produkter, däribland Facebook och Instagram, i Europa”, som Meta formulerade det.
Det pågår flera olika processer inom EU för att stärka dataskyddslagstiftningen. EU:s dataskyddsförordning, GDPR, har nu hunnit testas allt mer av tillsynsmyndigheter och mycket av det som Meta gör i dag strider mot den. Bland annat hur man för över data till USA.
Liksom många andra techbolag har Facebook sitt europeiska huvudkontor i företagslågskattelandet Irland. Det är snart fyra år sedan GDPR-lagarna infördes och frågan utreds som bäst av den irländska dataskyddsmyndigheten, IDPC, som förväntas lämna ett slutgiltigt beslut under året.
En brännande fråga är vilka andra som får tillgång till Metas uppgifter i USA. Visselblåsaren Edward Snowden har tydligt demonstrerat hur säkerhetstjänsten NSA tar för sig av Metas och andra av amerikanska techbolags kunduppgifter på hemmaplan.
Utspelet kan därför också ses som ett sätt att sätta press på den amerikanska regeringen att minska sin övervakningen. Meta är dessutom föremål för flera olika myndighetsundersökningar angående misstänkt konkurrenshämmande aktiviteter.
Facebook har sedan länge förbrukat allt förtroende. Man tjänar pengar på att skapa konflikter och sprida lögner. Ju starkare känslor man lyckas piska upp desto mer användaraktivitet att leverera till sina riktiga kunder, annonsörerna.
Strängare dataskyddslagstiftning är det effektivaste sättet att slå tillbaka. Det är först när våra kollektiva skyddsåtgärder börjar synas i minskad vinst som vi kan förvänta oss någon reaktion.