Bedrägeriförsöken fortsätter att öka. Mycket görs för att förhindra bedrägerierna, men mer behöver göras i takt med att bedrägerierna blir allt mer sofistikerade. Robert Jansson
Bedrägeriförsöken fortsätter att öka. Mycket görs för att förhindra bedrägerierna, men mer behöver göras i takt med att bedrägerierna blir allt mer sofistikerade. Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Bered er på fortsatta bedrägerier

Vi lever i ett samhälle där telefonbedrägerierna duggar tätt. Allt från ofrivilliga köp av tandborstar till bankbedrägerier är en del av vardagen – och det kommer bli värre.

Bedrägerierna som drabbat Åland de senaste året är inte unika för våra öar, men skadan är stor och den enskilde drabbas inte bara penningmässigt utan ens tilltro till hela systemet rubbas.

Den senaste tiden har många ålänningar varit utsatta för bedrägeriförsök. Kriminella som utger sig för att komma från Ålandsbanken har försökt få kundernas bankkoder och dessutom pågår ett telefonbedrägeriförsök i syfte att få till ofrivilliga köp av tandborstar. Inte alla gånger så sofistikerade försök, men tanken är att ta dig med garden nere och utnyttja din tillit till systemet. Det här är en förödande företeelse som är skadlig för hela samhället. Rubbas tilliten går vi en farlig utveckling till mötes.

Även om bedrägerierna redan i dag är omfattande måste vi förbereda oss på att saker blir värre. Enligt en studie från Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) och AI-företaget SAS Institute kommer användning av AI och maskininlärning förvisso att användas för att bekämpa framtida bedrägerier, men samtidigt förväntas bedragarna använda sig av samma teknik. En kapprustning är således redan i gång.

Runt om i världen börjar vi redan se klonade röster som lurar en att tro att det är ens dotter eller nära vän som ringer. Kombinerat med en video av personen blir det svårt att veta vad som är verkligt eller inte. Dessa så kallade deepfakes har lett till att bedragare redan i dag kommit över stora summor. Det här är en verklighet vi alla måste förhålla oss till. En verklighet som är svår att hantera då även känslor vägs in när du kanske ser en nära i nöd – trots att man vet att det inte är på riktigt.

Det är lätt att tro att ingenting görs för att stoppa dessa bedrägerier, men det stämmer inte. Redan i dag stoppar bland annat telekomföretagen miljontals bedrägeriförsök och bankerna gör sitt. Det är dock en katt och råtta-lek där insatser måste göras på fler områden och där internationella samarbeten måste till för att få det att minska ytterligare.

Samtidigt är det viktigt att vi som individer gör allt för att minska bedrägerierna. Genom att vara medveten och att aldrig lämna ut känslig information, som till exempel lösenord och personnummer kommer vi långt.

Mot deepfake tipsar it-säkerhetsbolaget F-Secure att du alltid ska bekräfta uppringarens identitet, använda tvåfaktorsautentisering, tänka efter innan du agerar och alltid rapportera något misstänkt.

Det hörs ofta röster i debatten som säger att bankerna kunde ta ett större ansvar i denna fråga då det väldigt ofta föreligger en penningtransaktion i bedrägerierna.

Åtgärder har vidtagits och i bland annat Storbritannien får bankerna nu stå för ersättningen till kunder som drabbats. Än är vi inte där i EU, men får inte myndigheterna bukt med denna utveckling så är det möjligt att även europeiska banker kan gå en sådan framtid till mötes. För i grund och botten är den här frågan för stor för att detta ska få fortsätta. Förtroendet för bankernas finansiella produkter äventyras – ett förtroende som är avgörande för en blomstrande finansiell sektor. Dessutom äventyrar bedrägerierna tilliten. Inte bara till våra system utan även den mellan oss individer. En tillit som hela vårt samhälle är byggd på.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss