Efter en lika omvälvande som händelserik vecka meddelade Centerns ordförande Veronica Thörnroos att hon avgår som ledare för sitt parti. Detta mindre än 48 timmar efter att hon i en intervju med Ålandstidningen deklarerat att hon inte tänkte stiga av.
Men när partistyrelsen och lagtingsgruppen i det närmaste schavotterade henne för hennes hantering av elhybriddomen fanns det inte längre någon annan väg än att kasta in handduken. Av allt att döma kommer Veronica Thörnroos också att avgå som lagtingets talman under det tre veckor långa uppehåll som parlamentet nu ska hålla.
Det är en rimlig följd av det ödesdigra beslut som hennes landskapsregering fattade och som kommer att kosta de åländska skattebetalarna över 13 miljoner euro. För att förstå magnituden av summan kan man jämföra den mot statsbudgeten. Om den finska regeringen hade dragit på sig ett skadestånd av motsvarande storlek jämfört med budgetomslutningen hade det skadeståndet legat på cirka 2,8 miljarder euro.
”Varför ska jag bära hundhuvudet” frågade Veronica Thörnroos i Ålandstidningens e-upplaga i lördags. Det korta svaret är för att hon ledde en landskapsregering som begick ett avtalsbrott och som regeringschef har hon det yttersta ansvaret.
Å andra sidan borde hon inte ensam bära bördan. I regeringen ingick tre andra partier. Ett partis ministrar, Moderaternas, reserverade sig mot beslutet att riva elhybdridavtalet. Men såväl Obunden samlings Christian Wikström som Hållbart initiativs Alfons Röblom och övriga C-ministrar (utom Harry Jansson som inte deltog i beslutet) röstade för att riva avtalet.
Detta trots att de blivit informerade om att man med stor sannolikhet skulle dömas för avtalsbrott och att skadeståndet kunde landa på hela elva miljoner euro.
När Veronica Thörnroos slog talmansklubban i bordet på måndagseftermiddagen för lagtingets behandling av den ändringsbudget som ger landskapsregeringen rätt att betala av skadeståndet så startade en sällsam dans mellan de politiker som varit inblandade i elhybridsaffären.
Finans- och näringsutskottet föreslår att en oberoende granskning av hela affären, från början till slut, ska göras för att en gång för alla reda ut vem som gjort vad och huruvida det varit lagligt, riktigt och försvarbart eller inte.
Alla partier var ense om att detta är behövligt och viktigt. Utom ett.
Obunden samling – partiet som gärna vill vara det sunda förnuftets språkrör i andra sammanhang – motsatte sig med näbbar och klor att en granskning ska tillsättas. Men argumenten mot granskningen är minst sagt tunna.
Alla papper ska fram så att alla kan ta ställning, proklamerade gruppledare Stellan Egeland. Utan att förklara hur total transparens skulle stå i motsättning till en oberoende granskning. Det går, förstås, att göra både och.
Halva gänget kommer ändå inte att hålla med slutsatserna, var ett annat argument. Jaha? Och? Liksom till själva handlingarna (som inte är helt lätta att sätta sig in i, kan meddelas) är det väl upp till var och en att tolka också en granskning?
Justitiekanslern och landskapsrevisorn har redan granskat, var ett tredje argument. Visst, det har de, men bara en begränsad del av hädelseförloppet – och som en händelse väldigt lite av den tid under vilken Ob-minister Christian Wikström varit ansvarig minister i frågan.
De åländska skattebetalarna förtjänar både total transparens kring alla beslut som fattats i elhybridsaffären OCH en ingående granskning av regeringarnas förehavanden. 13 miljoner skattepengar har just gått upp i rök, och att satsa några tio tusen till på att ta fram sanningen för att undvika dylika haverier igen är en ytterst välmotiverad utgift.
Veronica Thörnroos har redan fallit på grund av sina beslut i elhybridsaffären – men många frågor om vad som hände är ännu okända. Ålänningarna förtjänar att få veta hur deras pengar försvann.
Jonas Bladh
tel: 266 38