Obunden samling har alltid framställt sig som rebellerna i åländsk politik. Partiet som med en borgerlig grund driver sakpolitik och inte låter ”det politiska spelet” fördärva chanserna till politisk framgång.
Men på senare tid har partiet tyckts gå vilse i sin egen rebelliskhet, på fler än ett sätt.
I måndagens Ålandstidningen berättade flera medlemmar i Eckerö att de hoppar av partiet. Dels har ett internt Obundet bråk i kommunen gjort att gruppen splittrats, dels anser medlemmarna att partiledningen centralt inte lyssnar på medlemmarna, och att regeringsarbetet givit för lite.
”Det finns ett missnöje med ledningen och nu får det räcka”, sade Ronald Karlsson i tidningen. Han tillade på frågan om det fanns något utanför Eckeröschismen som påverkat hans avhopp: ”Att det inte har hänt ett dugg sedan Obunden samling gick in i regeringssamarbetet. Och påpekar vi något får vi bara höra att vi gnäller”.
Svaret från partiledningen, i form av ordförande Bert Häggblom blev att inte vilja kännas vid problem. Svaren varierade mellan att det var en lokal fråga som partiledningen inte lägger sig i, till att om man inte vill vara med i partiet så ska man inte vara med.
Bert Häggblom är en rasande rutinerad och skicklig politiker. Han är en av landskapets allra främsta när det gäller att undvika att svara på besvärliga frågor. Och intervjun i måndagens tidning var en stundtals briljant uppvisning i att inte säga något alls och undvika att ta det minsta ansvar för det parti han själv leder.
Det har blivit en del sådana uppvisningar under den här mandatperioden.
Ob:s tid som regeringsparti har varit skakig i princip hela tiden, men samarbetet med de övriga koalitionspartierna har skakat i en allt större omfattning under våren. Obunden samling har gång efter annan markerat missnöje med regeringsmajoriteten. Det har handlat om lånefullmakter i budgeten, pengar till kommunerna, pengar till filmproduktion och jämställdhetsförslag.
Flertalet gånger har lantrådet Veronica Thörnroos (C) känt sig tvungen att kalla Ob till samtal om regeringsarbetet, och flertalet gånger har uppgifterna om vad dessa samtal skilt sig åt beroende på om det varit lantrådet eller en Ob-företrädare som kommenterat.
Under det senaste året har också flertalet politiker i regeringsblocket vittnat om ett allt svårare samarbetsklimat där främst Obunden samling pekats ut som de som orsakat problem. Detta, säger källorna, genom att inte ha invändningar mot regeringsförslag förrän precis i slutet av behandlingen, eller till och med i lagtinget.
Obunden samling ska också vid minst ett par tillfällen hotat med att hoppa av regeringen bara för att sedan inte leva upp till hotet och stannat.
Att ta en tuff linje gentemot den regering man lovat trohet kan vara ett bra sätt att förhålla sig till det faktum att ett mindre parti ofrånkomligen hamnar lite i skuggan av regeringens största parti. Men Obunden samlings rallarsvingar har inte givit något påtagligt resultat i regeringsförslagen.
De två främsta framgångarna som partiet kan visa på är de facto ”bara” löften om framtida förslag från landskapsregeringen (LR). Dels om att minska på vikariatsbonansan inom ÅHS, dels att kommunerna ska få mer pengar. Båda dessa frågor har övriga partier lovat ska adresseras i höst, men ännu finns inga konkreta förslag.
Obunden samling är fortfarande åländsk politiks främsta rebeller, men där ett metodiskt och hårt arbete kunde ha givit påtagliga politiska framgångar att uppvisa för både medlemmar och väljare framstår partiet i dag mer som utan tydlig styrsel.
Missnöjet inom partiet har bubblat sedan man avstod från en ministerpost och på detta gick förbi ett antal kandidater med fler röster i valet och valde dåvarande partisekreteraren Christian Wikström som partiets enda minister. Wikström har förvisso gjort ett klart godkänt jobb, men sättet han fick det på skavde i medlemsleden.
När det sedan, av medlemmar som arbetat länge i Obunden samling, upplevs som att partiledningen inte lyssnar kommer problemen som ett brev på posten. Nu står Ob med bara ett par medlemmar kvar i partifästet Eckerö. I Mariehamn har också stadsprofilen Anders Holmberg sedan tidigare hoppat av.
Frågan är hur Obunden samling ser ut när det blir dags för val hösten 2023. Allt ivrigare rykten gör gällande att Bert Häggblom kommer att lämna över tömmarna till vice ordförande Marcus Måtar före valet. Frågan är om det innebär att ett splittrat parti kan enas?
Jonas Bladh
tel: 266 38