På 20 veckor under sommaren och hösten inkom 27 patienter till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) med skador orsakade av lättare elfordon, det vill säga mopeler, elscootrar och elsparkcyklar. Det fick klinikcheferna för kirurgen och akuten, Dan Gustafsson och Petter Westerberg, att gå ut med en varning. ”Det är vansinne att tillåta berusade personer att transportera sig på motoriserade fordon”, skrev de till Ålandstidningen.
De lätta elfordonen har ökat lavinartat de senaste åren och är nu en vanlig syn i vårt gatuliv. De betraktas lagmässigt som en cykel. Med andra ord: restriktionerna är få. Man får i dag bland annat köra berusad och som vuxen utan hjälm, barn under 15 år ska använda hjälm på cykel eller liknande fordon.
I vår närmaste omvärld har eller är lagarna på väg att skärpas. I Sverige råder bland annat hjälmtvång om föraren är under 15 år. Man får inte skjutsa någon och om elfordonet går snabbare än 20 kilometer i timmen, och har den en kontinuerlig märkeffekt på över 250 watt räknas den lagmässigt inte längre som en cykel utan som en moped. På Åland är gränsen 25 kilometer i timmen och en effekt på 1.000 watt.
I Finland finns ett färskt lagförslag som bland annat föreslår en promillegräns på 0,5. Och frågan om promillegräns är viktig. Enligt klinikcheferna på ÅHS stod yngre under 20 år för hälften av olyckorna, av de äldre var 50 procent berusade.
Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige rapporterar att det mellan 2019 och 2023 inträffade 9.271 personskadeolyckor med minst en elsparkcykel inblandad. Tio av dessa var dödsolyckor och 322 allvarliga olyckor, resterande gav måttliga skador. De flesta av olyckorna inträffade på eftermiddagar, kvällar och nätter, ofta på helger. Ofta orsakades olyckorna av kantstenar och ojämnt underlag och de skedde i dåligt väder. Få använde hjälm och – påfallande ofta var elsparkcyklisten berusad eller påverkad. I en studie från Chalmers tekniska högskola framgår det att en tredjedel av alla olyckor sker under den allra första åkturen. ”Våra resultat visar att det krävs träning för att kunna köra elsparkcyklar på ett säkert sätt. Det faktum att de påminner om ett välbekant fordon – cykeln – kan lura oss att tro att vi behärskar dem”, står det vidare.
En kombination av alkohol, ringa erfarenhet och ingen hjälm är riskabelt. Att stappla ut från krogen, få en snilleblixt om att för första gången hyra en elsparkcykel och köra hem mitt i natten utan hjälm – det är en fara både för en själv och andra.
De skador som läkarna på ÅHS rapporterar om är allvarliga, det rör sig om hjärnblödningar, skallfrakturer, halsryggsfrakturer och hjärnskakningar. Det är förödande för den enskilda personen, men det är också en stor kostnadsfråga. 300.000 euro i sjukvårdskostnader uppskattar Dan Gustafsson och Petter Westerberg att den senaste tidens skador kostat – och det är bara kostnaderna för sjukvård, till det ska det plussas kostnader för sjukskrivningar, invaliditetsersättningar och annat.
Att snabbt införa en promillegräns och ett hjälmtvång är ett rimligt krav. Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) säger i en intervju med Ålandstidningen att Åland har behörighet att göra ändringar i lagstiftningen och att man nu kan välja att invänta att Finland klubbar sitt lagförslag eller att Åland själva väljer att införa åtgärder. ”Vi kan inte låta det fortgå”, säger hon. Nej, vi kan inte låta det fortgå. Invänta inte Finlands lag utan ta saken i egna händer. Gör vi inte det har Åland högst sannolikt snart sitt första dödsfall orsakat av de lätta elfordonen.
Texten är uppdaterad: När den nya vägtrafiklagen infördes blev det krav för barn under 15 år att bära hjälm.
Petra Dahlgren