Ekologiska ägg innehåller mer gifter än icke ekologiska, skriver konsumenttidningen Råd och rön.
Nyheten har förvånat och upprört många. Trots att valet av ekologiska produkter ses som positivt både för hälsa och miljö, visar det sig att det kan ha negativa konsekvenser i andra änden. Damn if you do, damn if you don't – detta dilemma, där man man försöker göra det rätta men ändå stöter på problem, illustrerar hur svårt det kan vara att navigera rätt i livsmedelsdjungeln.
Anledningen till att just de ekologiska äggen har högre gifthalter är att hönornas foder till viss del består av fiskmjöl, som kan innehålla gifter. Det gäller inte alla ekologiska ägg, en del småskaliga producenter har valt bort det marina fodret.
Höns har dock ett stort proteinbehov som inte kan tillgodoses med enbart vegetabiliskt foder. I konventionell äggproduktion är det möjligt att framställa protein syntetiskt, men det är inte tillåtet i ekologisk produktion inom EU. Det behöver forskas vidare för att hitta alternativ, som exempelvis protein från insekter. Kanske borde man också tillåta syntetiskt framställda proteiner för att få ner gifthalterna i ekologiska ägg. Livsmedelsgruppen vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) hänvisar till Livsmedelsverket i Finland, som uppger att PFAS-halterna i finländska ekologiska ägg har minskat enligt den senaste undersökningen. ”Men fiskmjöl har en central betydelse för den ekologiska näringen och det har inte uppmanats att användningen av det helt ska upphöra”. Det ska påpekas att de uppmätta gifthalterna i Råd och röns undersökning ligger under gränsvärdena, såvida man inte konsumerar stora mängder ägg eller är ett litet barn. Att sluta äta ekologiska ägg är inte lösningen på problemet. Fortsätt att handla ekoägg, framför allt från småskaliga producenter. Dessutom är det inte bara ekologiska ägg som kan innehålla miljögifter, även andra livsmedel som fisk och dricksvatten har spårats med ämnen som PFAS och dioxiner. Dessa ämnen kan vara skadliga i höga halter och kan kopplas till flera hälsorisker, som hormonrubbningar och cancer.
Det är viktigt att inte överreagera på livsmedelslarm och börja utesluta produkter som i grund och botten är nyttiga och näringsrika, såsom ägg.
Nyheten pekar dock på ett större problem med gifter i naturen, vattnet och fisken. Fokus borde vara att hitta lösningar för att minska gifter i livsmedel och i miljön i stort. Det är hög tid att sträva mot att förbjuda användningen av miljögifter i livsmedel och i stället satsa på att främja en matproduktion som är säker och hälsosam. Det är ohållbart att fortsätta konsumera mat som i slutändan kan göra oss sjuka.
Linda Blix