Foto:

Stabil grund är en förutsättning för nya satsningar inom turismen

Rent objektivt är det svårt att dra på allt för höga växlar i direkta jämförelser mellan plats A och plats B. Om vi ändå tittar på våra nordiska ö-grannar och hur de hanterar turism kan vi snabbt hitta områden där Åland plockar guldstjärnor, men också flera utvecklingsområden i den basala infrastrukturen.

Den danska ön Bornholm är betydligt mindre än Åland, men med ett tiotusental fler invånare. En fredagskväll i juni i Rönne, Bornholms huvudstad, bjuder på tomma gator. I matbutiken på torget laddar någon upp med groggvirke, men promenerar man mellan husen slås man av tystnaden. Hus efter hus är nedsläckt, och det tar ett bra tag innan man noterar något tecken på liv – efter tio minuters promenad anar man en flimrande tv genom ett fönster, i det övrigt helt folktomma kvarteret.
Någon vecka senare är det fredagskväll i Mariehamn. Myllret går inte att jämföra med denna veckas turistiska höjdpunkt, en julimånad där Tall Ships Races bjuder på “Mariehamn extra allt”. Även en solig fredagskväll i juni är det dock liv och rörelse. På en balkong spelas det musik, folk fikar ännu på uteserveringarna och på torget sitter ung som gammal och käkar pizza.
Samma vecka cyklar en samling turister längs Färjsundsbron, svänger över Sundsvägen och sedan tar de rakt in i ett bostadsområde. Cykelvägen tar nämligen slut, och skyltningen på hur du ska ta dig vidare mot Sund är tämligen oklar. I området har folk i årtal påpekat denna lilla miss, som ofta leder till stor förvirring för den klunga cyklister som plötsligt står på en uppfart till ett egnahemshus i Haraldsby – de konstaterar snabbt att detta inte är Kastelholms slott när de tar fram kartan och försöker lista ut vad som gått fel.
På Bornholm behöver man ingen karta. Skyltningen för cyklister är konsekvent och på många ställen löper natursköna och välunderhållna cykelleder. Utan problem tar du dig från ena sidan ön till den andra, och mobilen med kartan kan ligga tryggt längst ner i väskan. När du befinner dig i en liten fiskeby med tretusen invånare kan du direkt från torget se minst tre matbutiker och en turistinformation med generösa öppettider. I hamnen står fyra food trucks och en leende man meddelar att de har Bornholms billigaste mackor och godaste öl. Om du överraskas av en åskstorm är det bara att fånga första bästa buss och ta med dig cykeln tillbaka till Rönne, under högsäsong är en bussbiljett för cykel dessutom gratis.
Några enkla jämförelser pekar snabbt ut områden där Åland gör helt rätt, men också där Åland kan höja sig några snäpp. Sett till att cykelturismen traditionellt varit viktig för Åland blir det slående om du rör dig på Bornholm att man inte riktigt lyckats sätta grunden för den smidigaste upplevelsen här hemma. I en värld där cykelturisterna lika enkelt (och ofta snäppet billigare sett till boende- och levnadskostnader) kan sätta sig på ett flyg ner mot kontinenten som att boka en däcksplats på valfri färja till Åland är det viktigt att inte ta dem för givna. Detta gäller överlag alla turister som hittar till Åland.
Åland har lyxen att samla många drivna politiker, ambitiösa näringsidkare och kompetenta tjänstemän. Många initiativ och idéer om hur Åland ska bli en ännu attraktivare destination finns och genomförs. Vi måste dock då och då påminna oss om att grunden måste fungera, och utvecklas för att hålla måttet jämfört med andra likvärdiga destinationer. Innan det läggs hundratusentals euro på nya spännande satsningar kan det vara värt att se över att de simplaste förutsättningarna faktiskt är i skick. Att till exempel kunna cykla från Mariehamn till Bomarsund med korrekt skyltning, och kanske i framtiden enkelt kunna ta bussen tillbaka när det spöregnar, skulle nog ge många turister en ännu trevligare bild av Åland än idag.

Hittat fel i texten? Skriv till oss